Arhitectură durabilă: cum va fi casa viitorului?
Românii sunt un popor care își iubește foarte mult casa, în sensul literal de locuință. Cărămida este văzută ca o investiție sigură care nu poate fi ratată. Întrucât tema locuințelor este foarte importantă, este esențial să înțelegem ce tendințe vor afecta piața imobiliară pe termen mediu și lung. Mai ales când vine vorba de durabilitate și eficiență energetică . Acestea sunt obiectivele de care trebuie să ții cont atunci când vorbim despre arhitectura durabilă.
Cuvintele de ordine pentru casa de mâine sunt: verde și inteligent , sau mediu și tehnologie. Dincolo de etichetele jurnalistice, o mai mare conștientizare a acestor probleme este fundamentală pentru construirea unei societăți mai eficiente în echilibru cu mediul care o găzduiește, pornind de la spațiul pe care îl locuim fiecare dintre noi.
Clădirile verzi
Când vine vorba de eficiența energetică, atenția acordată economiilor și ajutorul tehnologiei poate să nu fie suficientă. De fapt, problema stă mai adânc, în rădăcini, sau mai degrabă, în fundamentele modului în care ne imaginăm conceptul de a trăi. Dar clădirea verde ne vine în ajutor. De fapt, acest termen indică acel set de tehnici de construire sau renovare a unei clădiri, respectând în același timp principiile durabilității mediului.
Clădirea ecologică, în primul rând, se caracterizează prin utilizarea materialelor naturale precum pluta, fibrele de lemn, nuca de cocos, celuloza sau lâna pentru intervenții de izolare. O atenție deosebită se acordă și corpurilor și ferestrelor, pentru care se folosesc geamuri termopan sau panouri speciale, toate cu scopul de a maximiza izolația termică a locuinței noastre.
Așa cum căldura nu trebuie irosită, este important și modul în care este colectată. Proiectele de construcții ecologice urmăresc să maximizeze expunerea la lumina naturală a soarelui prin plasarea și orientarea corectă a ferestrelor. Pentru a asigura constant o bună calitate a aerului în interiorul încăperilor, în special pentru clădirile de o anumită dimensiune, pot fi utilizate sisteme de ventilație mecanică controlată.
Casa viitorului
O tendință semnificativă în ultimii ani, după ce smartphone-urile au intrat în buzunarele noastre, a fost cea a dispozitivelor inteligente, care mai timid au început să intre și ele în casele noastre.
După sistemele de iluminat și televizoare, chiar și mașinile de spălat și frigiderele pot fi acum conectate la internet. Chiar dacă mulți nu văd utilitatea reală a acestei evoluții, nu există nicio îndoială că tehnologia, în următoarele decenii, își va exercita un rol din ce în ce mai mare chiar și în interiorul casei. Dar chiar dacă importanța ei crește, inovația devine invizibilă. Este cazul plăcilor fotovoltaice, deja disponibile astăzi pe piață. Dar câteva prototipuri de materiale transparente capabile să transforme energia solară au fost deja dezvoltate în laborator: în câțiva ani am putea avea și ferestre fotovoltaice.
Construcțiile umane răspund nevoii fundamentale de a ne oferi adăpost față de mediu. Timp de milenii întregi, din cauza nevoilor de supraviețuire, arhitectura a rămas în opoziție cu natura, dar lucrurile se schimbă: casa de mâine se caracterizează printr-o întrepătrundere mai profundă a formei și funcției, cu o atenție deosebită acordată ciclului de viață al materialelor.