ZIARUL BURSA

8-ian-2018

CLAUDIU GEORGESCU, APMCR: “DEȘI 2017 SE ANUNȚĂ UN AN EXPLOZIV, STATISTICILE FINALE VOR ARĂTA CĂ NU A FOST DEPĂȘIT PRAGUL DE  50.000 DE UNITĂȚI LOCATIVE”

Anul trecut, trendul impus de sectorul privat în conformitate cu resursele de care dispunea a continuat şi, deşi se anunţa un an exploziv, se pare că statisticile finale vor arăta că nu a fost depăşit pragul de 50.000 de unitaţi locative nou construite în 2017, ne-a declarat, ieri, Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR).
“A continuat construcţia indisciplinată a diverselor «cartiere rezidenţiale», fără drumuri de acces şi facilităţi edilitare. Trendul de a cumpăra locuinţe, susţinut şi de banii existenţi în piaţă şi de dobânzile mici, a determinat investiţiile în acest domeniu.
De asemenea, s-a mers în ritm susţinut la clădirile de birouri, cu inaugurări spectaculoase în a doua parte a anului. Nu s-au anunţat, în schimb, prea multe spaţii de retail noi”, a adăugat domnia sa.
Investiţiile publice în construirea de noi spitale rămân, încă, la nivel de planuri, iar locuinţele de tip ANL sunt tot mai puţine, mai observă domnul Georgescu.
Preşedintele APMCR a subliniat: “Neîndeplinirea bugetelor de investiţii anunţate la începutul lui 2017 la mai multe ministere denotă o abordare nerealistă a problemelor.
Datele privind autorizaţiile de construire ar indica un nivel similar pentru construcţiile de locuinţe, dar scăderea sumelor alocate pentru programul Prima Casă şi creşterea dobânzilor bancare vor determina o micşorare a ritmului, faţă de anul trecut.
Mai există un pericol similar celui din 2008, acela în care diverşi antreprenori, văzând că sectorul a mers bine în ultimii ani, vor investi fară să aibă competenţe şi susţinere financiară solidă”.
Totodată, domnia sa a mai precizat că piaţa de birouri, susţinută şi de ritmul de creştere economică, va căuta să încheie obiectivele începute anul trecut şi să caute noi spaţii pretabile pentru asemenea clădiri de birouri, menţionând că este prevăzut un nivel de creştere similar celui de anul trecut.
Piaţa de clădiri de retail va creşte în ritm scăzut anul acesta, ne-a mai menţionat domnul Georgescu, adăugând că piaţa de greenfield industrial va atinge un prag maxim, deoarece criza de forţă de muncă ieftină şi calificată de la noi din ţară a devenit o realitate cunoscută de investitori.
Claudiu Georgescu ne-a mai spus: “În privinţa investiţiilor statului în construcţii, este clar că ANL-ul va construi mai puţine locuinţe, Prima Casă va avea mai puţini bani şi se va pune accentul pe infrastructura de transport şi, parţial, pe cea edilitară”.
După trei semestre de scădere a industriei construcţiilor – date publicate de instituţiile de statistică -, este evident că sectorul se află în recesiune tehnică, iar cauzele nu sunt numai financiare, a subliniat preşedintele APMCR, adăugând: “O imensă şi inutilă birocraţie, atât la nivel local, cât şi la nivel central împiedică dezvoltarea sectorului. Munţii de documente solicitate mai ales pentru programele europene, care de multe ori sunt «plăpumi de acoperire» pentru competenţa funcţionarilor, au devenit lucruri curente”.
Totodată, domnia sa consideră că ritmul de plată, mai ales în ceea ce priveşte lucrările din sectorul public, este o altă problemă, observând că băncile, deşi au devenit mai prudente, anul trecut, şi mai atente la investiţii, acordă credite, deşi cu dobânzi mai mari decât cele practicate de băncile din Vestul Europei.
În opinia domnului Georgescu, ar fi necesar un fond de investiţii, garantat de stat, pentru finanţarea infrastructurii sociale, educaţionale şi chiar a celei edilitare, afirmând: “Decât împrumuturi externe, mai bine obligaţiuni şi acţiuni ale propriilor cetăţeni!”
     * Claudiu Georgescu, APMCR: “Patronatele speră că vor remedia criza forţei de muncă din contingentul de 7.000 de muncitori străini, aprobat pentru anul acesta”
În ceea ce priveşte problema crizei forţei de muncă, preşedintele APMCR consideră că aceasta este rezultanta unui complex de factori, care ţin de climatul economic din ţara noastră. Domnia sa ne-a declarat: “Să fii o industrie în criză trei semestre şi să spui că ai probleme cu forţa de muncă e un paradox? Să ai 49.000 de firme înregistrate cu obiect de activitate în construcţii, din care aproximativ jumătate sunt active, nu este cam mult pentru România? Să ai mai multe firme noi de construcţii înregistrate în 2017 faţă de cele declarate falimentare sau în insolvenţă, nu este un semn de întrebare? Să ai un salariu mediu brut mai mic decât cel al unui şofer de parlamentar sau al unui şofer de la CNAS nu spune nimic? Să ai succes cu reclamele cu «Dorel», inducând în public o anumită mentalitate, fară o reacţie a celor din domeniu sau a autorităţilor, nu este un răspuns la întrebările legate de criza forţei de muncă?”.
Claudiu Georgescu evidenţiază că, momentan, patronatele speră că vor remedia “aşa-zisa criză” a forţei de muncă din contingentul de 7.000 de muncitori străini, aprobat pentru anul în curs.