BURSA CONSTRUCȚIILOR

15-OCT-2013

DECLINUL SECTORULUI DE CONSTRUCȚII TREBUIE STOPAT ÎN 2014

Sectorul de construcții din România se află într-o stare critică și nu va putea depăși în 2013 valoarea de 9 miliarde de euro, în contextul în care producția din primul semestru a fost de 3,7 miliarde de euro, a declarat Laurențiu Plosceanu, președintele Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO).

,,Piaţa materialelor de construcţii, în acest moment, ca şi industria constructoare, se află la un nivel foarte jos comparativ cu 2008 când a fost anul nostru de vârf. Dacă ne uităm la structura de anul trecut, vom vedea că, paradoxal, piaţa materialelor de construcţii a fost susţinută, paradoxal, de lucrările de reparaţii capitale şi construcţiile inginereşti. Sectorul locuinţelor a fost sub anul 2012, iar sectorul de autostrăzi încă nu a început să crească. Se observă o creştere foarte mică la ciment, dar încă nu este semnificativă, ceea ce denotă că nici programul de autostrăzi nu merge pe două sau trei benzi, dacă putem spune aşa. Ca tendinţă, sperăm ca după luna mai să se îmbunătăţească lucrurile în domeniul construcţiilor şi sperăm în programul european 2014-2020 unde sunt prevăzute nişte investiţii care sperăm să fie şi realizate”, a Georgescu, citat de Agerpres.

Companiile de construcţii spun că 2013 a fost pentru ele cel mai slab an de la începutul crizei economice. Piaţa materialelor de construcţii, asemenea industriei de profil, a consemnat o scădere de până la 40% în ultimii cinci ani ca urmare a crizei care a afectat cei mai importanţi actori din sector.

,,Se observă în piața de materiale de construcţii o concentrare a producătorilor. Producătorii mici încep să nu mai poată facă faţă taxelor şi concurenţei marilor producători care, bineînţeles, au productivitate mult mai mare şi îşi pot permite să şi investească în cercetare ceea ce micii producători nu pot. Din punct de vedere tehnologic, întreaga piaţă mondială de materiale de construcţii se află într-un proces de restructurare şi redefinire mai ales că materialele de construcţii sunt privite, în ultimii ani, ca un produs care defineşte produsul final (casa), să respecte cerinţele actuale, precum cele ale locuinţelor, clădirilor pasive, casele cu energie zero, iar fondul de locuinţe din România necesita o primenire substanţială. E adevărat, costurile sunt foarte mari, dar trebuie să facem un efort mai ales că situaţia energetică din zona noastră, mai ales după evenimentele din Crimeea, a cunoscut o înrăutăţire. Deci trebuie să ne asigurăm la nivel naţional şi o strategie de aducere a locuinţelor la nivel de eficienţă”, a mai spus Claudiu Georgescu.

Conform statisticilor, România are un consum casnic de energie (încălzire-răcire plus iluminat) de aproape 40% din consumul energetic naţional. Această cifră arată, conform APMCR, că există un potenţial formidabil de economisire, cel puţin într-o primă etapă şi asigurarea unei securităţi energetice a României.

,,Încercăm să exportăm produsele româneşti pe pieţele limitrofe. Materialele de construcţii au o caracteristică de export specială. Din cauza preţului de transport ne limităm la pieţe apropiate, nu putem exporta, de exemplu, în Suedia, dar pe zona locală, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Moldova, puţin spre Ucraina şi, în situaţii mai delicate, chiar spre Turcia unde cererea este mare şi ar putea fi nişte debuşee pentru noi pentru a nu depinde integral de piața internă. Adică să avem o marjă de profit, să avem de unde trăi”, a precizat preşedinte Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România, potrivit Agerpres. În acest moment, în piaţă, nu se anunţă nici investiţii în fabrici de foarte mare capacitate.

*** APMCR este o asociaţie profesională constituită în 1997, membră a Consiliului European al Producătorilor de Materiale pentru Construcţii (CEPMC), ce reprezintă interesele comune ale membrilor săi, principalii producători de materiale pentru construcţii, în faţa autorităţilor publice, în raporturile cu instituţiile publice şi profesionale din ţară şi din străinătate. La nivelul anului 2013 cifra de afaceri a membrilor APMCR a fost de 430 milioane euro, ceea ce constituie un indicator relevant despre forţa organizaţiei. Mai multe detalii despre activităţile APMCR găsiţi accesând site-ul www.apmcr.org .