WALL-STREET.RO

14-OCT-2013

PRODUCĂTORII DIN CONSTRUCȚII PRIVESC CU TEAMĂ LA VIITOR: UN NOU VAL DE INSOLVENȚE AR PUTEA LOVI PIAȚA ÎN ANUL 2014

Piața materialelor de construcții, asemenea industriei de profil, a consemnat o scădere de până la 40% în ultimii cinci ani ca urmare a crizei care a afectat cei mai importanți actori din sector. Urmarea acestei scăderi a condus și la nenumărate insolvențe ale marilor constructori sau producători de materiale pentru construcții.

In comparatie, in anii 2011 si 2012, productia in constructii a fost de aproximativ 9,3 miliarde de euro.
Pe de alta parte, in primele 7 luni ale anului, cifra de afaceri a producatorilor de materiale de constructii a reprezentat 91% din cifra de afaceri obtinuta in acelasi interval din 2012. Avand in vedere si rata inflatiei, cifra de afaceri reala s-a diminuat pana la 86%. Prin urmare, fabricile au inceput sa anunte programe de restrictii, deoarece capacitatile de productie au ajuns aproape sub limita de rentabilitate, a afirmat la randul sau Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii (APMCR).
Declinul sectorului de constructii din acest an s-a datorat in principal intarzierii publicarii bugetului de stat, pauzelor in finantare, intarzierii deblocarii fondurilor structuraler si absentei unui program de investitii asumat politic. Toate acestea in contextul unei contractii semnificative a investitiilor private, precizeaza reprezentantul ARACO.
Datoriile statului catre constructori insumeaza aproximativ un miliard de euro, datorii aferente anilor 2010-2012.
In medie, in 2012 durata de recuperare a creantelor in constructii a fost de 9 luni. Gradul de indatorare al firmelor de constructii a ajuns la sfarsitul lui 2012 la aproape 80% din valoarea activelor, iar profitul mediu in 2012 a fost de -10%, potrivit ARACO.
In aceste conditii exista riscul ca multe companii de constructii sa nu ramana in picioare peste iarna, iar numarul de angajati din sector sa se reduca drastic. Prin urmare, vor fi din ce in ce mai putine companii romanesti capabile sa oferteze pentru derularea investitiilor cu fonduri europene in intervalul 2014-2020. Locul lor ar putea fi luat de companiile straine, care insa vor veni cu preturile din tarile de origine, subliniaza Laurentiu Plosceanu.
In opinia presedintelui ARACO, proiectul de buget pentru anul 2014 trebuie sa opreasca declinul sectorului de constructii. “Nu cerem subventii, ci finantarea proiectelor asumate politic si prinse in proiectul de buget”, afirma domnul Plosceanu.
Potrivit ARACO, statul ar trebui sa readuca TVA la ponderea de 19% si sa accepte plata TVA la incasare. De asemenea, este necesara reducerea contributiilor sociale. Nu in ultimul rand, statul ar trebui sa inlocuiasca garantiile de buna executie solicitate constructorilor cu sistemul de asigurari. Astfel ar fi deblocata o suma de aproximativ un miliard de euro.
In licitatiile public, aplicarea criteriului de atribuire “pretul cel mai scazut” nu incurajeaza lucrarile de calitate. Prin urmare, acest criteriu ar trebui sa fie substituit cu “oferta tehnico-economica cea mai avantajoasa”, sustine reprezentantul ARACO.
In opinia presedintelui APMCR, se impune reinfiintareat unui minister al lucrarilor publice, care sa coordoneze toate investitiile statului. De asemenea, este necesara crearea unei agentii nationale pentru eficientizarea energetica a cladirilor.
Constructorii si producatorii de materiale de constructii sunt deopotriva afectati de insolventele planificate, prin care nu mai sunt platiti furnizorii de servicii si produse. Posibilitatea intrarii in insolventa a autoritatilor publice locale reprezinta o crestere a riscului pentru constructori si producatori, adauga domnul Georgescu.

Patronatele, sindicatele si asociatiile profesionale din sectorul de constructii au convenit constituirea unei Aliante pentru Constructii, care sa transfere catre decidentii politici si institutiile finantatoare o sinteza de propuneri intr-un mesaj coerent.