DIGI24.RO

14-OCT-2013

BUSINESS CLUB. VALOAREA PIEȚEI CONSTRUCȚIILOR, LA JUMĂTATE FAȚĂ DE 2008

Companiile de construcții spun că 2013 este pentru ele cel mai slab an de la începutul crizei economice. Cum lipsa creditelor și teama populației au înghețat piața imobiliară, constructorii se așteptau ca măcar statul să dea drumul investițiilor în infrastructură. Însă banii de la investiții au fost primii tăiați din buget, iar cele zece miliarde de euro pe care guvernul promite că le va cheltui la un moment dat pe lucrările de infrastructură vin prea târziu pentru unele companii.

“Anul 2014 reprezinta un moment de cumpana pentru piața constructiilor din Romania, in contextul in care asteptarile companiilor nu se adeveresc si noile taxe pe constructii speciale creeaza noi presiuni asupra bugetelor restranse ale firmelor. In acest moment, lucram cu ultimele resurse, iar premisele de anul trecut, precum scaderea numarului de autorizatii de construire eliberate si a investitiilor in constructii nu ne incurajeaza. Mult-promisele proiecte de autostrazi nu au inceput, situatia din domeniul reabilitarii termice nu este nici ea incurajatoare, singurele lucrari care mai sustin piața fiind cele utilitare, realizate din bugetele locale ale primariilor. Dupa datele din primele trei luni ale anului, aproape sigur piața va scadea sub 3 miliarde euro in acest an”, a declarat Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania (APMCR).
Potrivit reprezentantului producatorilor, cele mai afectate piete au fost cele de materiale pentru zidarie (caramida si BCA), iar “razboiul preturilor” a determinat companiile sa produca la limita inferioara a calitatii. “Din cei aproape 40 de producatori de caramida cati erau inainte de criza, au mai ramas 3-4 mari si 4-5 in linia a doua. Fabricile au fost inchise, de la Jimbolia la Constanta. Vanzarile de BCA au scazut din nou anul trecut, deprecierea fiind de aproape 20% fata de nivelul din 2013”, a mai spus Claudiu Georgescu.
In 2013, piața locala a materialelor de constructii s-a situat la aproximativ 3,3 – 3,5 miliarde euro, respectiv la un nivel similar celui raportat in 2012.