AGENDA CONSTRUCȚIILOR

17-APR-2012

APMCR: STAND NAȚIONAL LA CONSTRUMA – BUDAPESTA

Începând din data de 18 aprilie 2012 importante societăți de materiale de construcții din Europa Centrală se întâlnesc la târgul internațional Construma, din Budapesta. La ediția din acest an, România participă, în premieră la eveniment, cu un stand național cu o suprafață de 120 mp, în care vor expune 10 producători mari din țara noastră: Adeplast si Cesal (din Oradea), Gabbro – Timisoara, Izomat – Simleul Silvaniei si MCA, Thermomax, Iridex, Radox, Radox Radiators, Radox Style din Bucuresti. Aceste companii vor prezenta o oferta variata de produse pentru constructii, de la radiatoare la materiale pentru finisaje si termoizolatii, precum si noile usi de garaj alimentate prin utilizarea de celule solare integrate – fabricate de societatea MCA. “Participarea firmelor romanesti in cadrul unui stand national este rezultatul punerii in practica a strategiei de export a Romaniei pana in 2013 si s-a realizat cu sprijinul financiar al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA). Obiectivul principal al acestei actiuni este de a facilita accesul producatorilor autohtoni de materiale de constructii pe pietele limitrofe, unde pretul transportului nu este prohibitiv in raport cu valoarea marfurilor. De altfel, din documentarea noastra reiese ca piața de materiale de constructii din Ungaria accepta si marfuri de calitate produse in Romania”, a declarat Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR) – institutia organizatoare a participarii firmelor autohtone la eveniment. Expozitia de la Budapesta reprezinta inceputul sezonului expozitional din acest an din Europa Centrala si va continua saptamana viitoare cu targul de la Belgrad. De asemenea, companii romanesti vor participa, in acest an, la expozitia de profil de la Ruse (Bulgaria) si posibil la evenimente similare in Kiev (Ucraina) si Chisinau (Republica Moldova). Informatii suplimentare, la www.apmcr.org

Numai anul trecut, durata medie de recuperare a unei creanţe, pentru companiile din sectorul de construcţii, s-a situat la nouă luni, iar rata medie a profitului pe 2012 a atins un prag negativ, respectiv -10%, în timp ce o treime din firmele de construcţii au declarat stare de faliment anul acesta.
Situaţia actuală arată persistenţa unor creanţe, de pe legislaţia veche, care zac neachitate, firme care plătesc TVA cu nouă luni înainte de a încasa creanţa,”amprenta politică care determină o fraudare a licitaţiilor, din cadrul sectorului de construcţii, în proporţie de 30%” şi o productivitate medie în scădere, importul de materiale de construcţii, în ţară, fiind cu 2,5 % mai mare decât nivelul exporturilor, a explicat Laurenţiu Plosceanu, preşedinte Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).
În aceste condiţii, asociaţiile patronale şi profesionale din cadrul sectorului de construcţii, ARACO, CIROM, APMCR, FGS FAMILIA au solicitat o clarificare a poziţiei guvernamentale, respectiv, finanţarea corespunzătoare a proiectelor asumate politic şi modificarea unor proceduri legislative pentru a resuscita acest sector, în cadrul căruia “asigurarea unui loc de muncă determină implicit existenţa a alte trei locuri de muncă în industriile complementare”.
“Evoluţia sectorului de construcţii se află într-o stare critică. Întârzierea finanţărilor, procedurile de insolvenţă, creanţele neplătite, absenţa unui program asumat de Guvern în ceea ce priveşte investiţiile şi lista poate continua. Practic nu vom şti peste iarna aceasta ce firme vor rămâne în picioare. Încercăm să solicităm atât Guvernului, cât şi instituţiilor financiare mondiale consultări, întrucât acest sector nu trebuie sacrificat. Este interesul economiei de ansamblu, cerem ca proiectele asumate politic să fie finanţate, nu vrem subvenţii, ci vrem ca acele proiecte viabile să fie definitivate ( exemplu: Comarnic – Braşov). Cerem ca programul de 10 miliarde minimal să fie asumat”, a declarat Laurenţiu Plosceanu în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate, ieri, pe tema stopării declinului sectorului de construcţii din România.

Finanţare pentru proiectele în derulare şi predictibilitate

Pe lista de cereri enunţate de Laurenţiu Plosceanu, principalele au vizat finanţarea pentru proiectele în derulare şi predictibilitate, pentru a încuraja investiţiile străine, din ce în ce mai rare din cauza neîncrederii oferite de mediul de afaceri. Totodată, reducerea semnificativă a CAS, începând cu 2014, precum şi readucerea TVA la 19% sunt considerate necesare de preşedintele ARACO.
În condiţiile în care băncile s-au retras, preferând să finanţeze statul, iar bugetul actual ignoră sectorul de construcţii, Plosceanu notează că “zona de investiţii a pierdut, ceea ce vrem să spunem este că maniera de alimentare a bugetului a dus la un blocaj. Problema de fond constă în faptul că suntem săraci, dar nu ne permitem să facem lucruri de proastă calitate. Nu preţul trebuie să fie singurul criteriu care să determine un câştig sau altul. În prezent, investiţiile private sunt sub 10%, statul fiind contribuitorul major”, a mai declarat acesta.
Potrivit lui Laurenţiu Plosceanu: “România ar trebui să aibă mai mult curaj de a negocia cu Comisia Europeană finanţarea pe proiectele mai ample”.

Datoriile cele mai mari către sectorul de construcţii le au autorităţile locale

“Să ne înţelegem, datoriile cele mai mari le au autorităţile locale. În luna martie, datoria statului către sectorul de construcţii a urcat la 1 miliard de euro. Anul acesta am avut trei-patru insolvenţe, iar exportul de materiale de construcţii nu este o nişă de piaţă foarte bună. În 2008, aveam 42 de fabrici, astăzi 20. Nu sunt premise pozitive pentru anul viitor”, a declarat Claudiu Georgescu, şef APMCR.
Totodată, Claudiu Georgescu a enunţat necesitatea implicării Guvernului în proiectul de finanţare a locuinţelor sociale, care se manifestă pe un fond de proprietate de 90%, în condiţiile în care densitatea locativă este foarte mare în România. Acesta susţine elaborarea unui program coerent de construcţii de locuinţe ANL plus fonduri pentru Prima Casă, la costuri cu dobânzile în lei comparabile cu cele în euro.
“Programul Prima Casă, în proporţie de 90%, a fost dedicat cumpărării caselor vechi. S-a transformat într-o mare afacere bancară. România este una din ţările Europei cu o foarte mică mobilitate de muncă. Tot sistemul este piramidal, pornit din anii 90. Peste 90% din cetăţenii români îşi vând casele încrucişat. Astfel, vedem cum domeniul construcţiilor nu răspunde integral unor nevoi sociale, ci unor nevoi tranzacţionale”, a mai afirmat Georgescu.

Instabilitatea guvernamentală afectează proiectele de investiţii

“Una dintre marile probleme discutate anul trecut cu marii concurenţi europeni a vizat schimbările frecvente la Ministerul de Transporturi. Acestea au creat probleme liderilor executivi din zona drumurilor. Totodată, luptele interne duse în ceea ce priveşte reorganizarea administrativ-teritorială determină ca proiectele de investiţii să aibă de suferit. Acestea sunt în aşteptare şi fără finanţatori”, a mai declarat Laurenţiu Pleosceanu.

Patronatele susţin introducerea unui mecanism de certificare a companiilor, o entitate distinctă a ramurii care să ofere grade de specializare, fără implicarea statului astfel încât firmele să se implice în proiecte care ţin de competenţa lor, în funcţie de gradul de specializare primit.