ROENERGY: OCCIDENTALII, INTERESAȚI DE ENERGIILE REGENERABILE DIN BANAT

15-NOV-2011

Timp de trei zile, în perioada 23-25 noiembrie, RoEnergy South-East Europe Timișoara 2011, târg internațional de energii regenerabile și eficiență energetică în construcții, va aduce în prim plan companii occidentale, din Italia, Cehia, Ungaria, dintre care unele care vin pentru prima dată în România în căutarea de noi piețe de investiții. Evenimentul ce va avea loc la Sala Expozițională Politehnica Timișoara, strada Ripensia colț cu Aleea Studenților, zilnic între orele 9 și 17.30, este susținut de Asociația Producătorilor de Materiale pentru Construcții din România, în calitate de partener.

Cu ocazia lansării programului european “ PInE – Promoting Industrial Energy Efficiency” de creştere a eficienţei energetice la firmele producătoare de materiale de construcţii şi mai ales la IMM-uri, dl Claudiu Georgescu –preşedintele APMCR, ne-a declarat: „Am participat la Trieste (Italia) la lansarea acestui program privind creşterea eficienţei energetice a producătorilor. La program participă 14 parteneri. Spectrul larg al programului este dat de participanţii din Austria, Spania, Italia, Slovenia, Cipru, Slovacia, România şi Bulgaria. Prima întalnire de la Trieste, condusă de dl. Fabio Tomasi din partea coordonatorului de proiect, Consorzio per l’AREA di ricerca scientifica e tecnologica di Trieste (AREA), a stabilit o agendă de lucru ambiţioasă, punând accentul pe partea practică a desfășurării.
Realizarea unui algoritm de analiză a consumurilor energetice în special pentru IMM-uri a fost definită ca prioritatea nr. 1 a proiectului.
Au mai fost luate în discuţie modalităţile prin care autorităţile locale pot ajuta producătorii să-şi modernizeze structurile de producţie pentru a se realiza o eficienţă energetică mai mare şi implicit o competitivitate mai ridicată a produselor.
Finalizarea programului în 2015 va trebui să aducă pentru cele 20 de întreprinderi auditate o creştere a eficienţei energetice atât prin măsuri active, cât şi prin măsuri pasive.”

Domnul Francesco Ferioli, reprezentantul EEU, finanţatoare a programului a pus accentul în intervenţia sa pe faptul că noile programe comunitare trebuie să se axeze pe realizări practice mai mult decât cele de diseminare, mai ales în mediul industrial.
Inovarea şi competitivitatea sunt cheile dezvoltării UE în viitor, a concis dl. Ferioli la finalul intervenţiei.

APMCR împreună cu partenerul ei tehnic, IPA Bucureşti, vor demara în curând campania de
selectare a întreprinderilor ce pot fi eligibile în acest program şi de diseminare a avantajelor ce rezultă în urma aplicării unor măsuri de eficientizare energetică. Totodată, se va încerca realizarea unor parteneriate cu sistemul bancar pentru finanţarea prin microcredite a acestor activităţi de eficientizare.
“Credem că prin participarea la acest proiect ne îndeplinim și misiunea noastră profesională ca
asociaţie pentru producătorii locali, dar contribuim şi la diseminarea unor bune practici în şi din spaţiul european”, a declarat în final Dl. Georgescu.

*** APMCR este o asociaţie profesională constituită în 1997, membră a Consiliului European
al Producătorilor de Materiale pentru Construcţii (CEPMC), ce reprezintă interesele comune ale
membrilor săi, principalii producători de materiale pentru construcţii, în faţa autorităţilor publice, în raporturile cu instituţiile publice şi profesionale din ţară şi din străinătate. La nivelul anului 2011, cifra de afaceri a membrilor APMCR a fost de 500 milioane euro, ceea ce constituie un indicator relevant despre forţa organizaţiei.

Mai multe detalii despre activităţile APMCR găsiţi accesând site-ul www.apmcr.org.