FINANCIARUL

24-MAY-2011

PIAȚA RENOVĂRILOR A SCOS PE PLUS CIFRELE PRODUCĂTORILOR DE MATERIALE PENTRU FINISAJ

Industriașii se așteaptă totuși la o comprimare de 2%-3% și în 2011. Doar exportatorii și fabricanții de produse cu valoare adăugată ridicată au reușit sa-și crească afacerile.

Dintre acestea, imobilele de locuinte necesita investitii de 19,2 miliarde euro, in timp ce, pentru anveloparea cladirilor publice, s-ar putea cheltui peste 11,4 miliarde euro. Consumul intern de energie calculat pentru anul 2008 se situa la 39,8 milioane de tone echivalent petrol (tep). Astfel, in urma cu aproximativ doi ani, existau 8,329 milioane de locuinte, insumand o suprafata de peste 3,22 miliarde mp (rezultand o arie medie de 38,68 mp / apartament). In aceste conditii, consumul mediu anual al unei locuinte se ridica la 0,97 tep. Avand in vedere faptul ca o unitate tep echivaleaza cu 7 barili de petrol, la pretul mediu de 100 USD / baril consemnat in anul 2008, rezulta ca pretul total pentru incalzirea unei locuinte in perioada analizata era de 679 USD (2.037 lei) pe an. De asemenea, in aceleasi conditii, consumul energetic al unei locuinte era de 11.843,7 Kwh/an, de unde rezulta o performanta energetica a unui apartament de 38,68 mp situata la 306,2 Kwh/an. In concluzie, clasa energetica medie a cladirilor din Romania este E, consumul apartamentelor din tara noastra fiind de 2,5 ori mai mare decat al celor din clasa C (intre 91 si 150 Kwh/mp/an), de 6 ori mai mare decat al celor incadrate in clasa A (50 Kwh/mp/an) si de 20 de ori mai mare decat al caselor pasive, din categoria A+ (15 Kwh/mp/an).
Pentru o izolare minima necesara alinierii la standardele europene, este nevoie de trecerea la o clasa medie C. Costul mediu pentru reabilitarea termica este de 250 lei/mp, potrivit normativelor actuale, conditii in care pretul pentru renovarea unui apartament de 38,68 mp se ridica la 9.670 lei/an. Avand in vedere faptul ca economiile anuale rezultate din reducerea consumului de energie intre locuintele incadrate in clasa C si cele din clasa A sunt de aproximativ 1.200 de lei, timpul de recuperare a unei asemenea investitii este de circa 8 ani. Calculele sunt valabile pentru anul 2008, insa acestea nu s-au modificat substantial fata de nivelul din prezent, avand in vedere faptul ca industria constructiilor a fost, practic, blocata. “Avem nevoie de crearea unei industrii a materialelor de constructii ecologice, deoarece exigentele europene in domeniu impun utilizarea unor produse rezistente din punct de vedere mecanic si la incendiu, care sa respecte cele mai recente norme de igiena, sanatate si mediu si sa fie eficiente energetic. Totodata, trebuie modificate normele de proiectare, astfel incat instalatiile de incalzire, racire, iluminare si ventilare sa consume cat mai putin, tinand cont de beneficiari si de conditiile locale de clima. Pentru crearea unei piete locale a constructiilor ecologice este necesara, in primul rand, elaborarea unei strategii nationale si intrunirea unei comisii interministeriale sustinute de asociatiile profesionale implicate. In al doilea rand, trebuie imbunatatita Legea 372/2005 (privind performanta energetica a cladirilor), conform noii directive europene (EPBD) si realitatilor locale”, a declarat Claudiu Georgescu, presedintele APMCR. Informatii suplimentare, la www.apmcr.org