CAMERA DE COMERȚ ȘI INDUSTRIE SUCEAVA

17-MAY-2011

PESTE 35 DE COMPANII VĂ AȘTEAPTĂ LA BUCOVINA CONSTRUCT, IMOBILIARE & EXPO GARDEN 2011, 19 – 22 MAI 2011

Camera de Comerț și Industrie Suceava în parteneriat cu ARACO – Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții, APMCR – Asociația Producătorilor de Materiale de Construcții din România, APROCOR – Asociația Româna pentru Promovarea Construcțiilor de Locuințe cu Tehnologii Rapide de Execuție, Consiliul Județean Suceava și SHOPPING CITY SUCEAVA, organizează a XIV-a ediție a târgului național de construcții BUCOVINA CONSTRUCT, IMOBILIARE & EXPO GARDEN 2011.

Reprezentantii firmelor Arcon, Celco, Wienerberger, Lasselsberger, MCA, Erbasu si ai Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii (INCERC) sunt optimisti in ceea ce priveste oportunitatile de expansiune, unele dintre acestea anuntand concretizarea unor contracte comerciale. Participarea companiilor din Romania la prima editie a Megabuild a fost posibila cu sprijinul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, ai Centrului de Promovare a Comertului Exterior si ai Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR), prin intermediul Programului National de Promovare a Exportului. Megabuild Eurasia a fost organizat cu ajutorul Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Turcia (İMSAD) si s-a desfasurat in cadrul complexului CNR Expo. La eveniment au expus aproximativ 250 de companii din 11 tari, Romania si Iran reprezentand statele cu o participare semnificativa, organizata la nivel national.
Proiecte de peste 200 miliarde USD realizate de antreprenorii turci pe plan extern
Ceremonia de deschidere a evenimentului a fost sustinuta de Zafer Caglayan, ministrul economiei din Turcia, alaturi de omologi din Republica Moldova, Azerbaidjan, Tadjikistan, Pakistan, Macedonia, Ghana si Irak. Potrivit reprezentantului guvernului turc, in prezent, antreprenorii locali au in executie proiecte in valoare de peste 200 miliarde USD, in SUA, Federatia Rusa si Orientul Mijlociu, aflandu-se pe locul al doilea la nivel mondial din acest punct de vedere, dupa China. Astfel, potrivit topului primelor 225 de companii de constructii din intreaga lume, realizat de publicatia britanica ENR Construction, numarul companiilor turcesti prezente in clasament este de 33, fiind depasit numai de firmele chinezesti, cu 54 de societati incluse. Un obiectiv esential al reprezentantilor sectorului de constructii din Turcia este constituit de extinderea companiilor proprii in tari precum Libia, Tunisia si Egipt. “Companiile din Turcia au in executie proiecte de peste 8 milioane USD in Libia, pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale cu aceasta tara avandu-se in vedere desfasurarea unei vizite oficiale in perioada urmatoare. De asemenea, vom fi prezenti in Egipt si Tunisia pentru a contribui la reconstructia tarilor afectate de turbulentele politico-sociale”, a declarat Zafer Caglayan.
Crestere de peste 13% a pietei locale de constructii, pe termen mediu
Piața constructiilor din Turcia se afla intr-un proces intens de dezvoltare, pe plan intern aflandu-se in executie proiecte in valoare de aproximativ 225 miliarde USD. Statul euro-asiatic ocupa, in prezent, pozitia a saptea la nivel mondial in ceea ce priveste exportul de materiale de constructii. Anul trecut, Turcia a detinut suprematia europeana privind cresterea economica (+8,9% fata de nivelul din 2009), context in care sectorul constructiilor a sporit cu 17,1%, detinand o pondere de 5,6% din PIB. Potrivit datelor İMSAD, in 2010 s-au livrat in afara granitelor sisteme pentru constructii in valoare de aproximativ 19 miliarde USD, rata de majorare a exporturilor in ultimii cinci ani fiind evaluata la 15%. In perioada urmatoare, in contextul unor prognoze de majorare a PIB cu 6% in 2011 si cu minimum 4% in 2012, pentru domeniul constructiilor se preconizeaza o evolutie de 13,6% in urmatorii cinci ani. Totodata, pentru urmatoarele 60 de luni se estimează un salt de aproximativ 14,5% al segmentului materialelor de constructii, acesta sporind, anul trecut, cu 11,5% fata de nivelul din 2009. In acelasi timp, exporturile de produse specifice au inregistrat o rata de crestere de 15% in ultimii cinci ani, cele mai importante vizand sisteme din otel si metale neferoase, echipamente electrice, materiale din plastic, piatra naturala si marmura. In primele sase luni ale anului in curs, valoarea exporturilor din Turcia s-a situat la 10 miliarde USD, in timp ce importurile au insumat numai 4 miliarde USD. Principalele piete de desfacere pentru exportatorii turci sunt reprezentate de Irak, Egipt, Libia, Emiratele Arabe Unite si Marea Britanie.
In prima zi a evenimentului Megabuild 2011 a fost organizat, in premiera, summit-ul international al producatorilor si prelucratorilor de otel, fiind prezente personalitati importante in domeniu, din 45 de tari din Africa, Orientul Mijlociu, Asia si Europa de Est. Principalul obiectiv anuntat de reprezentantii asociatiei producatorilor de otel din Turcia este reprezentat de cresterea exporturilor specifice la 55 miliarde USD in 2023. Informatii suplimentare, la www.cnrmegabuild.com.