AGENDA CONSTRUCȚIILOR

26-OCT-2010

APMCR: TREBUIE PROMOVATĂ PRODUCȚIA DE MATERIALE ECOLOGICE ÎN ROMÂNIA

Piața materialelor de construcții își menține trendul descendent și în cel de-al treilea trimestru al anului, tendință ce va fi remarcată și de sectorul izolațiilor. Cifra de afaceri a furnizorilor de produse pentru construcții însumează circa 2,6 miliarde euro, iar estimările pentru 2010, referitoare la valoarea pieței specifice, anunță o reducere de 30%. Referitor la piața sistemelor izolatoare, Claudiu Georgescu, președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR) este de părere că viitorul aparține materialelor ecologice.

,,Eşecul programelor guvernamentale de vânzare a locuinţelor ANL şi al celui de construire a 25.000 de locuinţe pentru specialişti, coroborat cu adoptarea unor legi precum 155/2010, ce aduce grave prejudicii respectării prin competenţă a legilor de bază privind activitatea din construcţii, au fost repere de care nu ne vom aminti cu plăcere în viitor.
Mai mult decât atât, declaraţiile unor responsabili guvernamentali privind alocarea de fonduri importante pentru investiţii în trimestrele I şi II din 2011, ridică semne de întrebare privind direcţionarea acestor fonduri, întrucât cel puţin jumătate din această perioadă nu este de obicei propice activităţii de construcţii”, a spus Claudiu Georgescu.

APMCR îşi propune pentru 2011 direcţionarea activităţii pentru realizarea creditării unor proiecte fezabile, intenţionând să pună presiune mediatică şi să facă lobby asupra executivului şi legislativului pentru respectarea transparenţei şi a consultării organismelor profesionale în privinţa problemelor de normare şi de calitate a produselor.

De asemenea, asociaţia va acţiona pentru formarea unui mediu şi a unei culturi a exportului de produse pentru construcţii în rândul producătorilor români şi va acţiona pentru realizarea şi funcţionarea unei reţele a organizaţiilor profesionale şi patronale care să poată monitoriza şi reacţiona în timp util la deciziile ce pot influenţa piaţa materialelor de construcţii.
“În actuala perioadă, când concurenţa pe piaţă a devenit acerbă este important ca organele statului să-şi îndeplinească cu rigurozitate atribuţiile, astfel încât să existe o concurenţă loială, să fie eliminate disfuncţionalităţile din legi şi producătorii români să nu fie sufocaţi de produse de altă origine”, a precizat Georgescu. APMCR cere rediscutarea unor articole din ordonanţa nr.18/2009, mai ales că ea se află încă în Camera Deputaţilor.
De asemenea, APMCR urmăreşte cu atenţie stadiul în care se află procesul revizuirii Directivei 89/106 CEE, legea de bază a produselor pentru construcţii, aflată în acest moment la a doua lectură în Parlamentul European.
“Existenţa unor puncte încă divergente după aprecierile Asociaţiei Europene a Producătorilor de Materiale pentru Construcţii se poate rezolva în perioada imediat următoare sărbătorilor de iarnă, astfel încât procesul de legiferare să fie încheiat până la sfârşitul semestrului I din 2011.
APMCR va depune toate diligenţele pentru popularizarea acestui document, deoarece el intră sub incidenţa Reglementărilor CE şi va fi aplicat imediat în legislaţia statelor membre fără perioadă de coexistenţă’, a adăugat Claudiu Georgescu. Acesta va face ca în semestrul II 2011, APMCR să desfăşoare o largă campanie naţională în rândul producătorilor şi comercianţilor de produse pentru construcţii.
APMCR este o asociaţie profesională constituită în 1997, membră a Consiliului European al Producătorilor de Materiale pentru Construcţii (CEPMC), ce reprezintă interesele comune ale membrilor săi, principalii producători de materiale pentru construcţii, în faţa autorităţilor publice, în raporturile cu instituţiile publice şi profesionale din ţara şi din străinătate. La nivelul anului 2009, cifra de afaceri a membrilor APMCR a fost de 620 milioane euro, ceea ce constituie un indicator relevant despre forţa organizaţiei.