AGENDA CONSTRUCȚIILOR

22-JUN-2010

APMCR: CIMENTUL ȘI MATERIALELE DE ZIDĂRIE VOR ÎNREGISTRA DIMINUĂRI DE PÂNĂ LA 35%

Dacă la începutul acestui an previziunile despre evoluția pieței materialelor de construcții indicau o diminuare de 5% a sectorului specific, deteriorarea climatului economic a determinat specialiștii să prevadă scăderi importante în acest domeniu.

“Potrivit datelor pe care le avem, cifra de afaceri cumulată a producătorilor de materiale de construcții a scăzut cu 25% în primele trei luni ale anului, față de trimestrul întâi din 2009. În ianuarie nu s-a lucrat deloc din cauza iernii, în februarie au fost temperaturi scăzute care au îngreunat lucrările, iar în martie, când vremea s-a îmbunătățit, constructorii au așteptat ca statul sa înceapă lucrări importante, ceea ce nu s-a întâmplat. În aceste condiții, 2010 nu se arată prea încurajator, iar singura șansă importantă a producătorului ar fi să iasă la export”, spune Claudiu Georgescu, președintele APMCR. 

AdePlast Oradea, unul din cei mai importanti jucatori de pe piața mortarelor uscate, este unul din producatorii care a decis ca in acest an sa se concentreze puternic pe exporturi. Compania a livrat in februarie primul transport de marfa de materiale de constructii in Slovacia, dupa ce anul trecut a patruns pe pietele din Moldova, Ungaria si Italia.
Producatorul de materiale de constructii a livrat anul trecut de 400.000 de euro in Ungaria, iar in Moldova a livrat de la inceputul anului 100 de tone de produse.
Tinta companiei pentru 2010 este de a vinde 2.500-3.000 de tone de materiale de constructii in Moldova. De asemenea, un distribuitor din Italia a cumparat deja 50 de tone de materiale de construtie

De asemenea, Lasselsberger Romania, cel mai mare producator de gresie si faianta pe plan local, a anuntat recent ca si-a bugetat vanzari la export de circa 2 mil. euro, echivalentul a 5% din cifra de afaceri estimata pentru 2010. Printre destinatiile pe care le are in vizor se numara Serbia, Republica Moldova, Iran, Irak si Africa de Sud.
Lasselsberger Romania a exportat incepand cu anul trecut pe pietele din Grecia si Bulgaria, cand exporturile au avut o pondere de 1% in totalul cifrei de afaceri.

In opinia lui Georgescu, sectorul imobiliar va continua sa fie foarte slab si in 2010, lipsa marilor constructii logistice semnaland apatia dezvoltatorilor.
“Nimeni nu construieste. Nu vedeti ca numarul autorizatiilor de constructie scade in fiecare luna?”, precizeaza Georgescu.
Numarul autorizatiilor de constructie pentru cladiri rezidentiale eliberate in luna februarie a scazut cu 39,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 2.272 de autorizatii, arata datele Institutului National de Statistica (INS).
Din cele 2.272 de autorizatii eliberate in luna februarie, 66,8% sunt pentru zona rurala.
In total, in primele doua luni ale acestui an au fost eliberate 4.176 autorizatii de constructie pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 32,7% fata de perioada similara a anului precedent