THE MONEY CHANNEL

28-MAY-2010

GEORGESCU, APMCR: PRODUCĂTORII DE MATERIALE DE CONSTRUCȚII VOR ATINGE FUNDUL SACULUI

Scapă cine poate! Producătorii de Materiale de Construcție din România vor atinge fundul sacului în 2010. Previziunile sumbre au fost făcute de Claudiu Georgescu, președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România și se bazează pe faptul că Programul Prima Casă se mișcă anevoios iar reabilitarea termică se va stopa din lipsă de fonduri.

“Incurajarea folosirii lemnului pentru realizarea de locuinte poate contribui decisiv la rezolvarea problemei locuintelor de masa din Romania. Pentru crearea unei adevarate industrii nationale de «fabrici de case» este nevoie de trei elemente esentiale: materie prima si tehnologie, pe care le avem deja, o legislatie adecvata, precum si de resurse financiare, ceea ce ar insemna organizarea si asigurarea functionarii schemelor de finantare (aici exista o problema, in prezent, insa speram ca aceasta va fi temporara)”, a declarat Horia Nicolescu, presedinte al Asociatiei Producatorilor de Case din Lemn (APROCOR). Conform organizatiei, exista doua cai de a se construi aceste obiective: direct in amplasament (in-site) – construite de firme mici – sau in sistem centralizat, prin introducerea conceptului de «fabrici de case», spre care se tinde datorita unor avantaje, precum diminuarea perioadei de executie cu pana la 6 luni, constructie de calitate si un control tehnic prezent in toate etapele de realizare (off-site).

Se impune modificarea legislatiei in domeniu
“Succesul acestui proiect este posibil numai cu sprijinul autoritatilor publice, prin sustinerea crearii unei industrii nationale de case de lemn, care ar asigura si noi locuri de munca in domeniu”, a precizat reprezentantul institutiei. De asemenea, este necesara recunoasterea standardului APROCOR si omologarea acestuia, pentru asigurarea unui nivel tehnic minim obligatoriu. “Avem nevoie de sustinerea statului in sensul realizarii unei legislatii care sa incurajeze industrializarea domeniului si utilizarea acestuia pentru o dezvoltare durabila, respectiv de o lege dupa care sa se construiasca aceste case de lemn – un standard. Nu vom avea probleme cu asociatiile de mediu specifice in promovarea programului, deoarece anul trecut s-au defrisat mai putine paduri decat nivelul permis”, a declarat Claudiu Georgescu, presedinte al APMCR. Fondul forestier din Romania insumeaza 6,5 milioane de hectare, conform datelor Institutului National de Statistica (INS), din care 70% se afla in proprietate publica. Anul trecut s-au utilizat in constructii materiale din lemn in valoare de 3,65 miliarde lei, cele mai utilizate fiind cele din cherestea (811,5 milioane de lei) si panouri din materiale lemnoase (781,5 milioane de lei). Este important de mentionat faptul ca valorile s-au dublat fata de cele din 2008.