WALL-STREET

17-MAY-2010

TRIMESTRU ROȘU PENTRU CONSTRUCTORII DE LA BVB: PROFITURILE AU SCĂZUT CU 56,9%

Iarna a dat peste cap afacerile companiilor din sectorul construcțiilor listate pe piața reglementată a Bursei de Valori București. Potrivit unei analize Wall-Street, pe baza rezultatelor financiare trimestriale, profiturile nete ale companiilor din sectorul construcțiilor prezente pe BVB s-au redus cu 56,9%, comparativ cu perioada similară de anul trecut.

Anul trecut, piața s-a diminuat cu 28%. „Pentru 2010 estimăm o scădere între 15% și 20%, ținând cont de evoluția din ultimele luni, care arată o creștere a activității, mai ales pe segmentul de reparații și întreținere. Se pare că în urma anunțurilor de reducere a subvențiilor la căldura există o tendință accentuată la nivel individual pentru acest segment“, a afirmat Georgescu. 

Potrivit sursei citate, in primele patru luni piața a scazut cu 8% fata de acelasi interval din 2009, iar in aprilie 2010 vanzarile au consemnat o crestere de 13,6% fata de luna precedenta. Ulterior, pe fondul situatiei politice, evolutia pietei a revenit pe trend descendent. Totodata, Georgescu estimează ca piața va continua sa scada in a doua parte a anului, cu exceptia intervalului septembrie-octombrie, cand va avansa usor, pe fondul valorificarii recoltelor, care vor genera o crestere a investitiilor private, in special in mediul rural. „Cimentul si corpurile de zidarie vor domina topul scaderilor cu 25%-35%, avand in vedere numarul redus al autorizatiilor si diminuarea lucrarilor de constructii pe toate ramurile“, a mai spus Georgescu. Pe de alta parte, vanzarile de mortare vor avea scaderi cuprinse intre 15% si 20%, termopanele – 20%, placile ceramice – 30%, in vreme ce invelitorile vor avea un ritm de diminuare mai scazut.