AGENDA CONSTRUCȚIILOR

12-MAY-2010

APMCR: TENDINȚA DE CREȘTERE A UTILIZĂRII LEMNULUI ÎN CONSTRUCȚII

Asociația Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR) a organizat, în cadrul târgului Construct Expo Antreprenor, o conferință națională având ca principală temă de discuții utilizarea lemnului ca material de construcții pentru realizarea caselor.

“Anul 2010 s-ar putea traduce ca prognoză economică scapă cine poate. Este o situaţie într-adevăr grea. Anul trecut am avut o scădere de 28% a producţiei. Pe primele trei luni ale acestui an iarăşi este aceeaşi scădere. A fost o înflorire în a doua parte a lunii aprilie şi s-au mai vândut ceva produse. După 15 mai se simte un fenomen de nesiguranţă”, a declarat preşedintele APMCR, Claudiu Georgescu. 

“Marile retele comerciale si-au tăiat substantial din marjele de profit şi noi am mai redus din costuri până la limita suportabilităţii iar în acest an preţurile au o tendinţă de stagnare”, a mai precizat Georgescu.

Singurele programe care mai dădeau o speranţă producătorilor de materiale de construcţii sunt şi ele incerte.

“Cele 88 de milioane de euro cheltuite în primele două luni ale anului pentru achiziţii denotă că nici măcar fondul alocat de Guvern nu va fi consumat. De asemenea, programul de reabilitare se pare că este în curs de stopare. Se discută la Guvern să se muleze o formă de Prima Casă pentru Reabilitare dar ca să demarezi un asemenea program este încă o problemă de 5-6 luni de zile”, a completat presedintele APMCR.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii spune că până la sfârşitul anului nu se vor construi mai mult de 35.000 de locuinţe iar relansarea pieţei imobiliare va avea loc doar odată cu creşterea puterii de cumpărare.