LEMNUL – UN PRODUS DE CONSTRUCȚII PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ

10-MAY-2010

„Aplicarea conceptelor despre dezvoltarea durabilă prin particularizarea lor asupra fiecărei resurse este una din soluțiile ce evită destabilizarea economică și constituie premizele progresului social” a declarat dl. Claudiu Georgescu, Președintele Asociației Producătorilor de Materiale pentru Construcții din România, referindu-se la Conferința Națională „ LEMNUL-un produs de construcții pentru dezvoltare durabilă”, organizată de APMCR în data de 12 Mai 2010, la Romexpo, sala Bălcescu.

Noutatea acestei conferinţe, ne-a declarat dl. Claudiu Georgescu, Preşedintele APMCR, va fi organizarea în paralel cu prezentările şi dezbaterile a unei miniexpoziţii cu produse ecologice pentru construcţii, produse ce valorifică potenţialul agricol sau forestier şi ce pot deschide drumul unei reindustrializări durabile a României, mai ales că directiva EPBD revizuită anul acesta în luna mai stabileşte target-uri ambiţioase pentru 2020 şi anii următori. “Implementarea acestei directive revizuite va genera o piaţă a produselor pentru construcţii de peste 20 mld. Euro în următorii ani şi este păcat să ratăm o asemenea şansă.”
Conferinţa va fi structurată pe următoarele teme principale: prezentare şi expunere de ecomateriale pentru construcţii realizate în Romania şi UE; legislaţie – de la definirea ecomaterialelor de construcţii la finanţarea producătorilor; casele ecologice şi casele verzi- concepte, realizări perspective în România; fonduri structurale disponibile pentru aceste activităţi, cooperare în proiecte.
Conferinţa va fi realizată cu sprijinul autorităţilor de resort, al ONG-urilor de profil şi al producătorilor de materiale de construcţii ecologice din ţară şi din UE.
„Sperăm ca prin discuţiile ce vor avea loc, prin contactele cu producătorii şi prin interesul arătat de publicul larg acestui domeniu să determinăm adoptarea unor măsuri care să conducă la o abordare sistemică şi chiar a unei strategii naţionale de dezvoltare a producţiei de materiale pentru construcţii, pentru realizarea unei eficienţe energetice a clădirilor compatibilă cu resursele locale de materii prime, astfel încât locuirea să capete alte valenţe calitative decât cele din prezent” a mai declarat Preşedintele APMCR.
*****APMCR este o asociaţie profesională constituită în 1997, membră a Consiliului European al Producătorilor de Materiale pentru Construcţii (CEPMC), ce reprezintă interesele comune ale membrilor săi, principalii producători de materiale pentru construcţii, în faţa autorităţilor publice, în raporturile cu instituţiile publice şi profesionale din ţară şi din străinătate.
La nivelul anului 2009 cifra de afaceri a membrilor APMCR a fost de 620 milioane euro, ceea ce constituie un indicator relevant despre forţa organizaţiei.
Mai multe detalii despre activităţile APMCR găsiţi accesând site-ul www.apmcr.org.