ADEVĂRUL

06-MAY-2010

PIAȚA CONSTRUCȚIILOR, CREȘTERE ZERO ÎN 2010

Atât constructorii, cât și producătorii de materiale sunt pesimiști în legătură cu viitorul apropiat

Piața materialelor de construcţii ar putea scădea cu 15-20% în acest an, de la 5,1 miliarde de euro în 2009, ţinând cont de evoluţia vânzărilor în primele luni, este de părere preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR), Claudiu Georgescu. Anul trecut, piața s-a diminuat cu 28%. “Pentru 2010 estimăm o scădere între 15% şi 20%, ţinând cont de evoluţia din ultimele luni, care arată o creştere a activităţii, mai ales pe segmentul de reparaţii şi întreţinere. Se pare că în urma anunţurilor de reducere a subvenţiilor la căldură există o tendinţă accentuată la nivel individual pentru acest segment”, a afirmat Georgescu. 
Potrivit sursei citate, în primele patru luni piaţa a scăzut cu 8% faţă de acelaşi interval din 2009, iar în aprilie 2010 vânzările au consemnat o creştere de 13,6% faţă de luna precedentă. Ulterior, pe fondul situaţiei politice, evoluţia pieţei a revenit pe trend descendent.

Septembrie – octombrie vor fi mai bune cu piaţa

Totodată, Georgescu estimează că piața va continua să scadă în a doua parte a anului, cu excepţia intervalului septembrie – octombrie, când va avansa uşor, pe fondul valorificării recoltelor, care va genera o creştere a investiţiilor private, în special în mediul rural.
Pe segmentul rezidenţial, reprezentantul APMCR apreciază că în 2010 nu vor fi finalizate decât 35.000-37.000 de locuinţe, comparativ cu nivelul de 61.000 înregistrat anul trecut.
Segmentele pieţei materialelor de construcţii cu ponderile cele mai importante sunt cimentul, tâmplăria termoizolantă, corpurile de zidărie, mortarele şi adezivii, învelitorile şi plăcile ceramice. “Cimentul şi corpurile de zidărie vor domina topul scăderilor, cu 25-35%, având în vedere numărul redus al autorizaţiilor şi diminuarea lucrărilor de construcţii pe toate ramurile”, a spus Georgescu.
Pe de altă parte, vânzările de mortare vor avea scăderi cuprinse între 15% şi 20%, termopanele – 20%, plăcile ceramice -30%, în vreme ce învelitorile vor avea un ritm de diminuare mai scăzut.
Totodată, statul ar trebui să creeze un fond special prin care să sprijine investiţiile în domeniul materialelor de construcţii, axate pe utilizarea de tehnologii noi şi având la bază resurse locale. Acest tip de investiţii ar trebui încurajat şi de către bănci. Pe de altă parte, el apreciază că investiţiile din mediul privat depind în mare măsură de climatul socio-economic.
În actualul context, în care firmele mici şi mijlocii adoptă strategii de supravieţuire, unii dintre jucători mari, printre care companiile multinaţionale, îşi permit să-şi continue politicile de dezvoltare, având susţinere financiară, a adăugat el. “În condiţiile în care România reuşeşte să-şi respecte angajamentele stabilite prin acordul cu Fondul Monetar Internaţional, şi să îşi echilibreze indicatorii macroeconomici, în piaţă va exista o creştere a încrederii. Odată cu reîncrederea va veni şi relansarea economică”, a afirmat Georgescu. În aceste condiţii, piața materialelor de construcţii ar putea stagna în 2011 la nivelul din acest an, potrivit sursei citate.