AGENDA CONSTRUCȚIILOR

21-APR-2010

APMCR: PIAȚA MATERIALELOR DE CONSTRUCȚII SE VA CIFRA LA 5,5 MILIARDE EURO

Piața materialelor de construcții din România va înregistra o valoare de până la 5,5 miliarde euro până la sfârșitul acestui an, atingând un nivel relativ apropiat celui confirmat pentru 2009, conform Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR).

“Estimarea este, rezonabilă, cel puţin în acest moment, având în vedere o creştere minimă prevăzută la nivel economic, precum şi menţinerea stării de incertitudine şi neîncredere a populaţiei în economie”, a declarat Claudiu Georgescu, preşedintele APMCR. Dacă la sfârşitul anului trecut reprezentanţii producătorilor de materiale de construcţii afirmau ca absolut necesară identificarea unor soluţii pentru a se putea construi mai ieftin, cu până la 400 euro / mp, evoluţia pieţei a confirmat faptul că acest lucru este realizabil. “Acest preţ minim al lucrărilor a devenit un standard orientativ pentru proiectele finanţate de stat, prin hotărârea de guvern din 14 aprilie 2010. Putem spune că demersul nostru a fost, astfel, materializat. Rămâne de văzut, în continuare, reacţia solicitanţilor de fonduri publice în acest sens. In piața reală preţurile au mai scăzut puţin şi variaţia dată de lansarea noului program Prima Casă cred că este temporară. Cheia deblocării pieţei imobiliare se află la dezvoltatorii care au proiecte începute în perioada de vârf a sectorului. De asemenea, băncile nu vor să consemneze pierderi la creditele acordate acestor investitori şi trenează procesul de curăţare de active neperformante”, a menţionat Claudiu Georgescu.
Preţurile materialelor se vor menţine şi în 2010
După scădererile de anul trecut se pare că în acest an preţurile principalelor produse se vor menţine la acelaşi nivel, cu mici fluctuaţii. Analiza costurilor de fabricaţie arată o oarecare stabilizare în ultimele luni, ceea ce indică faptul că producătorii sunt la limita profitabilităţii. “In aceeaşi situaţie se află şi comercianţii, care au realizat că volumele mari de vânzări implică stocuri pe măsură, iar în acest moment lichidităţile sunt importante pe piaţă. Astfel, aceştia vor fi nevoiţi să menţină marjele la limite rezonabile”, a precizat reprezentantul APMCR. In ceea ce priveşte produsele din import, se estimează continuarea trendului descendent înregistrat anul trecut, în special în ceea ce priveşte materialele pentru finisare. Un factor determinant ar putea fi reprezentat şi de dezvoltarea producătorilor români, care au început să fabrice produse de calitate la preţuri competitive şi în contextul unui curs de schimb acceptabil.