WALL-STREET

29-MAR-2010

APMCR: DACĂ PIAȚA DE CĂRĂMIZI SE VA MENȚINE LA NIVELUL DIN 2009, AR FI FOARTE BINE

Piața de cărămizi s-ar putea păstra anul acesta la nivelul din 2009, estimează Asociația Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR).

Astfel, Claudiu Georgescu, preşedintele A.P.M.C.R., susţine că recentele declaraţii din presă ale unor „specialişti”, susţinute chiar şi de persoane din staff-ul ARACO, tind să creeze în opinia publică un curent defavorabil care să contracareze mecanismele pieţei libere şi concurenţiale. Afirmaţii de genul: „la preţurile existente pe piaţă, mă îndoiesc că poţi ieşi sub 400 de euro/mp pentru o construcţie de calitate” – fostul director al ARACO, Liviu Daschievici, sau „ce e sub acest preţ, de 400-500 de euro/mp, cred că trebuie analizat cu atenţie” – Liviu Rogojinaru, director Ronda Construct, – nu fac decât să aducă deservicii producătorilor de materiale pentru construcţii, ignorându-se şi activitatea organelor de stat abilitate cu controlul pieţei, respectiv Inspectoratul de Stat în Construcţii.
În cei trei ani care au trecut de aderarea la Uniunea Europeană, în România a fost implementat cu succes sistemul de agrementare şi certificare a materialelor pentru construcţii conform normelor europene, atât pentru produsele realizate în ţară, cât şi pentru cele importate, astfel încât produsele existente în piaţă respectă normele de calitate cerute de legislaţia europeană şi de cea românească. „Ce nu spun aceşti specialişti şi cei care le cântă în strună este faptul că domnii constructori şi dezvoltatori nu vor să renunţe la marjele ridicate de profit. Astfel, din datele statistice rezultă că piaţa construcţiilor a scăzut în 2009 cu 14%, iar cea a materialelor de construcţii cu 27%. Această diferenţă de scădere, tradusă în cifre de ordinul a câtorva sute de milioane de euro, arată clar unde se duc banii”, susţine Claudiu Georgescu.
Tot el afirmă că remarca guvernatorului Isărescu de acum câteva zile privind faptul că „managerii au cam uitat de productivitate” ascunde un mare adevăr în ceea ce îi priveşte şi pe constructorii care lucrează cu tehnologii vechi şi au managementul defectuos al proiectelor pe care le execută. Acest fapt, împreună cu marjele de profit anunţate de unele companii de construcţii arată factorii care contribuie, în mare măsură, la menţinerea unor preţuri ridicate. A.P.M.C.R. a prezentat, încă din luna octombrie a anului trecut, în cadrul conferinţei sale naţionale, mai multe soluţii constructive cu preţuri sub 400 de euro/mp şi care corespund din punct de vedere calitativ standardelor europene de locuire. Mai mult decât atât, recentele standarde de cost aprobate de guvern prevăd un preţ de construcţie de 380 de euro/mp pentru locuinţe, ceea ce arată cât de false sunt afirmaţiile de mai sus ale dezvoltatorilor şi constructorilor.