NEWSIN

10-DEC-2009

PIAȚA MATERIALELOR DE CONSTRUCȚII A SCĂZUT ÎN ACEST AN CU CIRCA 20%

Piața materialelor de construcții, inclusiv importurile, este estimată în acest an la 4,5-5 miliarde de euro, în scădere cu circa 20% față de anul trecut, când s-a înregistrat o valoare de 5,7-6 miliarde de euro, a declarat pentru Agenția NewsIn președintele APMCR, Claudiu Georgescu.

“Este cert că decizia transmite un semnal pozitiv în piaţă. Însă acest semnal ar trebui dublat de o reacţie foarte rapidă a pieţei construcţiilor, lucru puţin probabil din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile din această perioadă. De asemenea, nu cred că mutarea BNR vă fi respectată cu adevărat de către băncile comerciale, în sensul că acestea să opereze nişte scăderi ale dobînzilor la credite”, spune Claudiu Georgescu (foto), preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR).

Sectorul construcţiilor a scăzut cu 17% anul trecut, pînă la 12,2 miliarde de euro, potrivit datelor Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO), pe fondul reducerii cererii şi contracţiei creditării.

Atitudinea rezervată a APMCR vizavi de o reducere o dobînzilor la credite este împărtăşită şi de analiştii ING, care se aşteptau ca banca centrală să reducă dobînda cheie cu 0,75%, şi nu cu 0,5%.

“Ca urmare a dobînzilor ridicate din piaţă, o reducere cu 0,75 puncte procentuale este necesară pentru scăderea dobînzilor. O tăiere de numai 0,50 puncte procentuale ar menţine actualul nivel al dobînzilor sau chiar l-ar creşte (…) “,  au precizat analiştii instituţiei de credit.
BNR a motivat mutarea operată prin faptul că doreşte să stimuleze economia, tocmai prin revitalizarea creditării private şi susţinerea cererii.

“În eventualitatea în care reducerea dobînzii de politică monetară se va reflecta şi în dobînzile efective din piaţă, este posibil atunci să se impulsioneze creditarea IMM-urilor. Aceasta ar putea relansa un segment care anul trecut a fost afectat tocmai de blocarea creditării, şi anume halele industriale, proiectele de dimensiune medie, si alte proiecte de gen care erau destinate acestui segment de piaţă. Totuşi, este posibil să dureze ceva timp pînă cînd instituţiile de credit vor reacţiona la această măsură a BNR”, apreciază Madalina Dumitru, country marketing manager Ruukki România şi Bulgaria.

Ruukki România, filiala grupului finlandez Rautaruukki, care activează în producţia de materiale de construcţii, este unul din cei mai importanţi jucători de pe piața locală a soluţiilor pentru acoperişuri.

Chiar şi dacă băncile vor reduce dobînzile la credite, producătorii de materiale de construcţii vor mai avea ceva de aşteptat pînă să beneficieze direct de decizia BNR,  consideră preşedintele APMCR.

“În ceea ce priveşte sectorul construcţiilor, avantajul ar fi o uşoară relaxare a pieţei şi un acces mai facil la credite pentru constructori. Ne gîndim aici că, din punctul nostru de vedere, un avantaj pentru partenerii şi clienţii noştri va fi benefic şi pentru noi”, spune Andrei Sulyok, directorul general al producătorului de ţiglă metalică Lindab România.

Pînă cînd băncile vor decide dacă ieftinesc sau nu creditarea pentru mediul privat, singurul efect imediat al deciziei BNR este că oferă stabilitate monedei naţionale, consideră omul de afaceri Daniel Guzu, proprietarul producătorului de materiale de construcţii Duraziv şi fondatorul afacerii de vopsele Fabryo.

“Am văzut că unii analişti bancari estimează că reducerea de 0,5 procente nu este una semnificativă, însă, pe de altă parte, avem nevoie de o stabilitate a leului. Aşteptăm reacţia băncilor, dar estimez că în piaţă această măsură nu vă avea un impact imediat”, spune Guzu.

Moneda naţională a continuat să se deprecieze şi ieri, ajungînd la 4,10 lei/euro, faţă de valoarea de 4,09 lei/euro la care a încheiat şedinţa de marţi.