FINANCIARUL

09-DEC-2009

CONSTRUCȚIILE – SCĂDERE DE 4 ORI MAI MARE DECÂT SPUN STATISTICILE

Anul viitor va fi și mai slab pentru firmele de profil Oficial, volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 15,6% în primele 10 luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor INS. Constructorii cred însă că declinul sectorului este, în realitate, mult mai abrupt. Pe de altă parte, industria a înregistrat o creștere ușoară în luna octombrie față de luna septembrie, însă, comparativ cu perioada similară din 2008, indicatorii arată o scădere semnificativă.

Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri, că limita garanţiilor guvernamentale stabilită prin programul “Prima Casă” va fi menţinută la 60.000 euro pentru locuinţe deja finalizate, dar va fi majorată la 70.000-75.000 euro pentru case care urmează să fie construite, pentru imobile noi urmând să fie majorat şi plafonul total al garanţiilor. Modificările urmează să fie adoptate săptămâna viitoare de Guvern.

Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România, apreciază măsura privind creşterea garanţiilor, dar acuză ambuguitatea informaţiilor oferite de autorităţi. “O casă nu se face într-un an. Măsura ne arată că nu avem încă o politică foarte clară legată de construcţia de locuinţe”, a spus Georgescu.

Reprezentanţii patronatului din industria cimentului şi altor produse minerale pentru construcţii din România (CIROM) afirmă că măsura este “încurajatoare” şi că orientarea programului către locuinţele noi putea fi decisă mai devreme.

“Măsurile sunt luate atât de greu, nu ştiu din ce motiv, încât descurajează populaţia”, a spus Ion Crângaşu, director executiv al CIROM.

Şi alţi reprezentanţi ai patronatelor din industrie susţin că măsura este una pozitivă, deşi nivelul garanţiilor pentru locuinţele noi ar fi trebuit să fie majorat mai mult.

“E mai mult decât nimic în această perioadă extrem de austeră”, a spus Marius Marin, vicepreşedinte şi director executiv al asociaţiei producătorilor de BCA. Asociaţia susţinea marţi, într-un comunicat, că plafonul de garantare ar trebui majorat de la 60.000 de euro la 100.000 de euro.

Marin a adăugat că programul nu a avut efecte anul trecut asupra producătorilor de materiale de construcţii.

Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC), susţine că diferenţa dintre plafonul de garantare pentru locuinţele vechi şi cel pentru casele care urmează să fie construite ar fi trebuit să fie mai mare, fie prin majorarea celui din urmă, la 100.000 de euro, fie prin diminuarea celui dintâi.

“Acum e mai tentat să achiziţionezi locuinţe deja construite. E mai greu să găseşti case noi la 75.000 de euro, diferenţa este prea mică”, a spus Erbaşu.

La rândul lor, agenţii şi dezvoltatorii imobiliari apreciază că încurajarea vânzării de locuinţe de la zero va avea un efect minim asupra pieţei imobiliare, deoarece românii nu mai cumpără case “pe hârtie”, iar dezvoltatorii vor începe alte proiecte doar după ce vând stocul din 2008-2009.

Programul “Prima Casă” prin care statul garantează creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, în limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern la mijlocul anului trecut.

Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro, cu o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piața interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

Pe parcursul programului, Executivul a retras garanţii de 220-280 milioane euro de la şapte bănci care nu au acordat niciun credit sau au aprobat foarte puţine dosare pentru cumpărarea de locuinţe prin programul “Prima Casă” şi a redistribuit garanţiile către alte bănci care au aprobat un număr mai mare de cereri.

Pentru acest an au fost deja realocate aproximativ 500 milioane euro din plafonul total al garanţiilor neutilizat în 2009.