MEDIAFAX

22-OCT-2009

PIAȚA CONSTRUCȚIILOR NU SE VA DEBLOCA MAI DEVREME DE JUMĂTATEA ANULUI 2010

Piața construcțiilor, aflată într-un declin accentuat, nu se va debloca mai devreme de perioada mai-iunie din anul 2010, a declarat, joi, Claudiu Georgescu, președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR), la un eveniment organizat de MEDIAFAX.

Cei mai mulţi constructori se plâng de situaţia “dezastruoasă” de pe segmentul construcţiilor civile. “Lumea nu mai construieşte, nu se mai face nimic. Totul este blocat”, a declarat pentru Business Standard Alecsandru Ionuţ, administratorul firmei Alecsandru Construct din Iaşi, care anul trecut construia cu aproximativ 60-70 de euro pe metru pătrat, iar acum a scăzut preţul la 30-40 euro/mp. În Bucureşti, tarifele sunt mai mari, dar scăderile sunt apropiate ca nivel. “Se construieşte din ce în ce mai puţin. Am scăzut preţurile la jumătate”, a declarat şi Adrian Văduva, directorul AdconsGrup, firmă de construcţii din Bucureşti. În 2008, tarifele practicate pentru o casă “la roşu”, care include fundaţia, zidăria şi structura acoperişului, ajungeau până la 150 de euro/mp, iar acum, potrivit acestuia, preţurile s-au redus la jumătate.

Firma ieşeană Alecsandru Construct a construit anul trecut între 10 şi 15 case, încasând pentru o casă “la roşu”, de circa 150 mp, între 8.000 şi 10.000 de euro. “Acum abia dacă reuşim să luăm 4.000 de euro pe ea”, a explicat administratorul firmei. Constructorul aşteaptă reluarea creditării pentru ca oamenii să-şi finalizeze casele începute şi să se reia astfel activitatea. “Sperăm să termine odată cu prostiile astea politice. Dacă nu, anul viitor ne recalificăm”, a mai spus Ionuţ. Şi directorul firmei de construcţii din Bucureşti se plânge de situaţia dificilă în care se află. “Anul acesta am construit o singură casă. Mă aştept la ce e mai rău. Nu mai sunt bani, iar toată lumea încearcă să scadă costurile cât se poate de tare”, a mai adăugat Văduva.

Pentru anul viitor, acesta crede că va fi foarte dificil în primele două trimestre. “România încă nu a ajuns la fundul crizei”, este de părere acesta.

Situaţia dificilă însă nu se aplică tuturor constructorilor. Există şi excepţii, aşa cum este firma AGI Total Construct din Bucureşti, care a scăzut preţurile cu aproximativ 5% faţă de anul trecut. Directorul acesteia, Dinu Ene, a explicat pentru Business Standard că în acest an cererea s-a menţinut şi că businessul său nu a fost afectat de criză. “Anul trecut am construit 20 şi ceva de case, anul acesta am făcut 19 până acum. Cererea e la fel. Mie criza nu mi-a scăzut activitatea”, a mai adăugat Ene. Din acest motiv, reducerile aplicate preţurilor nu au fost foarte mari. Potrivit directorului AGI Total Construct, clienţii pentru care construieşte case intră în categoria persoane cu venit mediu, de circa 1.000-2.000 de euro pe lună, iar tarifele practicate pentru casele “la roşu” nu depăşesc 250 de euro pe metru pătrat.

La nivel global, preţul unei case “la roşu”, construită în regie proprie, e mai mic cu aproximativ 12-15% faţă de anul trecut, estimează Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de materiale pentru construcţii din România, având în vedere faptul că preţurile la materialele de construcţii s-au redus cu procente cuprinse între 10% (BCA şi cărămidă) şi până la 30% (tâmplărie termoizolantă). “O casă cu o suprafaţă de 115 metri pătraţi, care are structură de rezistenţă din beton, pereţi din blocuri ceramice, tâmplărie termoizolantă şi acoperiş de tablă costă acum circa 30.000 de euro, adică aproximativ 250 de euro pe metru pătrat. Anul trecut, metru pătrat era de aproape 300 de euro”, a explicat pentru Business Standard reprezentantul producătorilor de materiale de construcţii. Reducerea de 12-15% la nivelul preţului global al unei case “la roşu” provine din scăderea preţurilor la materialele de construcţii, pe de o parte, şi din scăderea tarifului la manoperă, de circa 20%, pe de altă parte.

Scăderea acestor preţuri nu se reflectă însă la acelaşi nivel şi în cazul construcţiei unei case. ”Preţurile altor materiale de construcţii au crescut ori s-au menţinut la nivelul anului 2008 şi, în plus, trebuie să luăm în considerare şi taxele, care mai reduc din procentul global de scădere”, a mai spus Georgescu.