STANDARD MONEY

20-OCT-2009

APMCR: PIAȚA MATERIALELOR DE CONSTRUCȚII A SCĂZUT ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI DIN 2009 CU PESTE 28%

Piața materialelor de construcții a scăzut în primele nouă luni din acest an cu 28,5% față de perioada similară a anului trecut, a declarat marți pentru Agenția NewsIn președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR), Claudiu Georgescu.

Cele mai afectate segmente ale industriei materialelor de construcții sunt cele de betoane, termopane și corpuri de zidărie”, a spus Claudiu Georgescu, la un eveniment. 

Acesta a adaugat ca preturile materialelor de constructii au scazut dupa primele luni din 2009 cu pana la 12%.
“Preturile de la produsele de import nu au scazut deloc, chiar s-au majorat cu circa 10% dupa variatia de curs, iar la noi preturile la producator au scazut de 10-12%, in functie de gama de produse, in schimb e rau ca ne-au crescut costurile de productie”, a explicat presedintele APMCR.

Georgescu declara recent pentru NewsIn ca in ceea ce priveste evolutia sectorului de materiale de constructii pe perioada crizei ar trebui gandita o strategie pe termen lung pentru iesirea din actuala situatia economica, o strategie sustenabila care sa ofere printre altele facilitati investitorilor straini ce ar trebui stimulati sa investeasca pe termen mediu sau lung.

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii, Claudiu Georgescu, a mai precizat ca piața materialelor de constructii a reprezentat anul trecut jumatate din industria constructiilor, inregistrand o valoare de circa sase miliarde de euro pentru partea de productie interna si 2,2 miliarde de euro pentru importuri.

Totodata, acesta a mentionat ca pe piața materialelor de constructii activeaza aproximativ 1.200 de companii.
Numarul angajatilor din sectorul materialelor de constructii s-a redus in acest an cu 12.000, adica cu 22%, fata de 2008, din cauza crizei economice, a mai declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania.

“Este jalnic la acest segment. Avem o scadere de 22% a numarului angajatilor fata de perioada similara a anului trecut. Au fost dati afara 12.000 de oameni din sectorul materialelor de constructii”, a mai spus Georgescu.