FINANCIARUL

20-OCT-2009

20 DE ANI DE LA ADOPTAREA DIRECTIVEI EUROPENE ÎN CONSTRUCȚII

La împlinirea a 20 de ani de la adoptarea Directivei Pentru Construcții (EEC/89/106), președintele în exercițiu al Consiliului European al Producătorilor de Materiale pentru Construcții (CEPMC), Ervin Kern, și Pascal Barr, director tehnic al CEPMC, au trimis un mesaj tuturor asociațiilor membre în care se subliniază importanța adoptării acestei directive in contextul formării pieței unice europene, a declarat Claudiu Georgescu, președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România.

“Lipsa oamenilor disponibilizaţi o vom resimţi mai ales în 2010. Avem nevoie de investiţii ca să ne desfăşurăm activitatea. Avem materii prime, trebuie să ni se dea de lucru”, susţin aceştia, prezenţi la prima conferinţă din cadrul expoziţiei CAMEX. În opinia Adrianei Iftime, director general al Patronatului Societăţilor din Construcţii, din totalul de 105.000 de firme care au dat faliment de la începutul anului, 25% au activităţi şi în sectorul construcţiilor.

Pe segmentul de ciment, consumul a scăzut în primele şase luni cu 30% faţă de acelaşi interval din 2008, iar exportul s-a redus drastic: nicio tonă de ciment exportată de la începutul lui 2009.

“Am ajuns la nivelul din 2006. Am importat 100.000 de tone de ciment în acest an şi nu am exportat nimic”, a declarat Ion Crângaşu, director executiv în cadrul CIROM (Patronatul din Industria Cimentului şi altor produse minerale pentru construcţii din România).

Acesta susţine că, din cauza scăderii masive a cererii de ciment, toţi producătorii şi-au reeşalonat investiţiile, care se ridicau la circa un miliard de euro, amânându-şi proiectele noi pentru anii următori, când piața se va stabiliza.

“Aveam în plan deschideri de linii noi de producţie, se vorbea despre locaţii noi etc. În situaţia în care nu credem că piața se va revigora mai devreme de jumătatea lui 2010, am fost puşi în situaţia să ne regândim toate programele”, a mai spus reprezentantul CIROM.

Mai mult, foarte mulţi constructori se confruntă cu întârzieri la plată, din cauza condiţiilor dificile la creditare şi necesităţii de a plăti TVA-ul la facturare, şi nu la încasare, fapt care le produce întârzieri şi deficienţe de lichiditate.

“Statul ar fi trebuit să ia măsuri urgente până acum în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructură şi locuinţe noi”, a mai spus Crângaşu.

Nici pe sectorul de tâmplărie termoizolantă lucrurile nu stau bine. Aici s-au înregistrat cele mai mari scăderi din piaţă, de circa 40-45%.
Potrivit lui Valentin Petrescu, preşedintele Patronatului de Tâmplărie Termoizolantă, din aproximativ 5.000-6.000 de firme care activau pe acest segment, 15% au falimentat sau şi-au închis temporar activităţile. În plus, “investiţiile tind spre zero, sub 5% faţă de anii precedenţi”, a mai precizat Petrescu.

În ceea ce priveşte sectorul materialelor de construcţii, producţia s-a redus de la începutul anului cu aproximativ 28% faţă de anul trecut, după cum spune Claudiu Georgescu, Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România.