BLOOM BIZ

20-OCT-2009

MATERIALELE DE CONSTRUCȚII S-AU IEFTINIT CU APROAPE 30%, ÎN 9 LUNI

Piața materialelor de construcții a scăzut în primele nouă luni din acest an cu 28,5% față de perioada similară a anului trecut, a declarat marți pentru Agenția NewsIn președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR), Claudiu Georgescu. “Dacă la șase luni piața materialelor de construcții scăzuse cu 25% față de perioada similară a anului trecut, după circa nouă luni înregistrăm o scădere de 28,5%.

“Dacă la şase luni piața materialelor de construcţii scăzuse cu 25% faţă de perioada similară a anului trecut, după circa nouă luni înregistrăm o scădere de 28,5%. Cele mai afectate segmente ale industriei materialelor de construcţii sunt cele de betoane, termopane şi corpuri de zidărie”, a spus Claudiu Georgescu, după dezbaterea “Romania Under Construction” organizată de The Money Channel.

Acesta a adăugat că preţurile materialelor de construcţii au scăzut după primele luni din 2009 cu până la 12%. “Preţurile de la produsele de import nu au scăzut deloc, chiar s-au majorat cu circa 10% după variaţia de curs, iar la noi preţurile la producător au scăzut de 10-12%, în funcţie de gama de produse, în schimb e rău că ne-au crescut costurile de producţie”, a explicat preşedintele APMCR.

Georgescu declara recent pentru NewsIn că în ceea ce priveşte evoluţia sectorului de materiale de construcţii pe perioada crizei ar trebui gândită o strategie pe termen lung pentru ieşirea din actuala situaţia economică, o strategie sustenabilă care să ofere printre altele facilităţi investitorilor străini ce ar trebui stimulaţi să investească pe termen mediu sau lung.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii, Claudiu Georgescu, a mai precizat că piața materialelor de construcţii a reprezentat anul trecut jumătate din industria construcţiilor, înregistrând o valoare de circa şase miliarde de euro pentru partea de producţie internă şi 2,2 miliarde de euro pentru importuri. Totodată, acesta a menţionat că pe piaţa materialelor de construcţii activează aproximativ 1.200 de companii.