GÂNDUL

17-SEP-2009

VÂRFUL CRIZEI ÎN CONSTRUCȚII VA FI ATINS ÎN IARNĂ

Patronatele se așteaptă la ce e mai rău în șase luni de acum În primele șapte luni ale acestui an, 70.000 de oameni care erau angajați ai firmelor din sectorul construcțiilor au fost concediați. Astfel, comparativ cu ce-a de-a doua jumătate a anului 2008, anul acesta numărul angajaților din construcții a scăzut cu 56.000, iar cei din sectorul materialelor de construcție cu 11.000, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Claudiu Georgescu, președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR), spune că Ministerul Dezvoltării estimează că până la sfârşitul anului vor fi reabilitate termic peste 35.000 de apartamente, ţinta iniţială, pentru care au fost alocate fonduri, fiind de 43.000 de apartamente, a declarat, ieri, secretarul de stat în instituţie Ioan Andreica. “Toate licitaţiile au început în trimestrul trei. Aveam în vedere 43.000 de apartamente şi credem că peste 35.000 se vor finaliza până la sfârşitul anului. În plus, pentru anul viitor ministerul vrea să aloce fonduri pentru a reabilita până la 100.000 de apartamente”, a declarat Andreica, la Romania Construct Forum 2009, organizat de Mediafax. El a spus că una dintre problemele privind derularea programului este legată de contribuţia populaţiei. Lucrările sunt finanţate de proprietarii clădirilor, de Ministerul Dezvoltării şi de autorităţile locale. ”Există locatari care pur şi simplu refuză să-şi izoleze termic apartamentul, alţii nu au banii necesari, iar persoanele în vârstă spun că nu vor, pentru că nu mai au mult de trăit”, a explicat secretarul de stat.

3 milioane de apartamente trebuie reabilitate

Andreica a adăugat că în România trebuie să fie reabilitate termic trei milioane de apartamente, suma necesară în acest sens fiind de 10 miliarde de euro, conform unei evaluări a ministerului. Reprezentanţii firmelor implicate în acest program susţin că ”cele 3 milioane de apartamente vor fi reabilitate în circa 100 de ani, la modul cum se mişcă lucrurile”. Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR), Claudiu Georgescu, a spus că acest program ar trebui să aibă o importanţă egală cu proiectele care vizează construcţia de autostrăzi. Pe de altă parte, Valentin Petrescu, preşedintele Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă (PPTT), a reiterat că firmele pe care le reprezintă sunt nemulţumite de derularea acestui program. “Programul merge cu paşi de melc şi greşiţi de multe ori”, a spus Petrescu. El a adăugat că producătorii nu au fost consultaţi de minister, iar “intenţiile de colaborare au fost zero”. ”Programul de reabilitare este bun, dar trebuie o mai bună colaborare între jucătorii şi furnizorii acestui proiect. În plus, nu există un program de control al tâmplăriei termoizolante în acest proiect”, a mai afirmat Petrescu.
Ioan Andreica le-a răspuns, însă, patronatelor că ministerul pe care îl reprezintă se află în grafic cu toate programele de investiţii promovate.

Izolarea termică reprezintă doar 0,3% din piața construcţiilor

Izolarea termică a clădirilor reprezintă doar 0,3% din piața construcţiilor, iar segmentul rezidenţial până la 8%, a declarat, ieri, Dan Ioan Popp, acţionarul principal al dezvoltatorului imobiliar Impact. “Am făcut nişte calcule. Cifra de afaceri a subiectului «izolarea» la nivelul României reprezintă pentru breasla constructorilor 0,3%. Cam multă pasiune pentru 0,3%”, a declarat Popp. El a spus că segmentul rezidenţial acoperă maximum 8% din piața construcţiilor, lăsând astfel să se înţeleagă că lucrările de infrastructură sunt cele cu cea mai importantă pondere. “Activităţile de construcţii sunt în zone mai puţin civile”, a spus Popp. Programul de reabilitare termică a clădirilor, derulat de Ministerul Dezvoltării, a fost prezentat, de multe ori, ca una din soluţiile pentru revitalizarea pieţei construcţiilor.

Va fi o iarnă ”fierbinte” pentru constructori

Piaţa construcţiilor, aflată într-un declin accentuat, nu se va debloca mai devreme de perioada mai-iunie din anul 2010, a declarat Claudiu Georgescu, preşedintele APMCR. “Până la anul, mai devreme de mai-iunie, nu ne putem aştepta la o dezgheţare a pieţei construcţiilor. (…) Ne aşteaptă o iarnă fierbinte”, a spus Georgescu.
Prin cele mai importante probleme ale acestui sector sunt lipsa capitalului românesc pentru investiţii şi calificarea slabă a forţei de muncă, potrivit sursei citate. Georgescu a criticat faptul că unii dezvoltatori “se încăpăţânează” să menţină preţurile de vânzare la un nivel ridicat. “România este o ţară a contrastelor. Avem 97-98% proprietari, care nu-şi permit să dea o zugrăveală”, a spus Georgescu.

Programul ”Rabla” şi pentru termopane

Valentin Petrescu, preşedintele Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă (PPTT), a declarat în cadrul Romania Construct Forum că piața de profil a fost una dintre cele mai afectate de criza financiară. ”Piața de tâmplărie termoizolantă a scăzut în 2009 cu circa 45%. Putem spune că am fost vedetele crizei. Vreau să propun Guvernului să se gândească să adopte un program similar programului Rabla şi pentru termopane, pentru schimbarea ferestrelor vechi. Cred că aceasta ar fi soluţia pentru a relansa piaţa de profil, dar ar ajuta totodată şi populaţia, cât şi programul de reabilitare”, a menţionat Petrescu.