CURIERUL NAȚIONAL

17-SEP-2009

NU SE ÎNTREVĂD SEMNE DE REVENIRE PENTRU PIAȚA CONSTRUCȚIILOR

Reprezentanții Asociațiilor și Patronatelor din Industria Construcțiilor admit că au fost loviți în plin de criză. Următoarele 10 luni nu sunt unele tocmai optimiste

“Vor urma încă şase luni cu probleme pentru producătorii de materiale de construcţii, pentru ca vârful crizei, care va fi atins în octombrie-noiembrie, exact înainte de perioada de iarnă, când consumul de materiale de construcţii este de obicei scăzut”, spune Claudiu Georgescu, director general al Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR). 
Tendinţa este susţinută şi de Patronatul Industriei din Ciment şi Altor Produse Minerale (CIROM), potrivit căruia consumul de ciment a scăzut cu circa 30% în primele şase luni, ajungând la nivelul din 2006. “În momentul de faţă, producţia şi consumul sunt mai mici cu 30%. Suntem încă în limite de rentabilitate. Semne de revigorare nu avem, ci numai declaraţii ale oamenilor politici”, a afirmat Ion Crângaşu, directorul executiv al CIROM.
El susţine că scăderea consumului de ciment, începută în ultimul trimestru din 2008 şi care s-a accentuat în primele două trimestre din 2009, a determinat producătorii să amâne pentru anii următori investiţiile în extinderea capacităţilor de producţie, estimate la 1 mld. euro.
Un alt sector lovit puternic de criza a fost industria producţiei de tâmplărie termoizolantă, unde consumul a scăzut cu 40-45% în primele şase luni, ritm care se va menţine pentru întregul an, piața urmând să ajungă la 500 mil. euro, jumătate faţă de nivelul înregistrat în 2007.
“Nu ne aşteptăm la o îmbunătăţire a situaţiei în perioada următoare. Sperăm că la sfârşitul anului dezastrul să fie cât mai mic. Programul de reabilitare termică nu a dat rezultatele pe care le aşteptam, pentru că autorităţile gestionează deficitar proiectul”, a declarat Valentin Petrescu, preşedintele Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă (PPTT).
Pe de altă parte, consumul de oţel-beton a scăzut la jumătate în primul semestru cu circa 50%, până la 364.000 de tone. Pentru întregul an, consumul se va reduce la 770.000 de tone de la 1,35 milioane de tone în 2008. “După un an în care producţia de oţel a atins nivelul de dinainte de ’89, consumul şi producţia se vor reduce la jumătate”, afirmă Calae Mandru, reprezentantul ARDIMET.
Strâns legată de investiţiile din infrastructură şi imobiliare, vânzările de utilaje de construcţii terasiere au scăzut în primul semestru cu 88%, până la 220 de unităţi, potrivit Asociaţiei Distribuitorilor de Utilaje pentru Construcţii (ADUC).
“În 2009 am ajuns la o situaţie incredibilă. Dacă iniţial speram să ajungem eventual la nivelul din 2006, în momentul de faţă estimam că vom atinge 30% din nivelul vânzărilor de anul trecut”, a declarat Petre Moroianu, secretarul general al ADUC.