BUSINESS STANDARD

17-SEP-2009

PATRONATELE DIN CONSTRUCȚII SE AȘTEAPTĂ LA DERAPAJE ȘI ÎN 2010 ȘI CER STATULUI URGENTAREA INVESTIȚIILOR

Scăderea tuturor segmentelor de pe piața construcțiilor se va accentua în primele șase luni ale lui 2010, estimează reprezentanții patronatelor din sectorul construcțiilor, mai ales pentru că, până în acest moment, Guvernul nu a aplicat măsuri de urgență care să ducă la diminuarea efectelor tot mai evidente pe care criza le are asupra acestui sector.

vom resimţi scăderea şi în 2010. Situaţia nu este mai roz nici în cazul producătorilor de tâmplărie termoizolantă. Valentin Petrescu, preşedintele patronatului acestor producători, spune că 15% din cele 6.000 de firme care activau pe acest segment au dat faliment sau şi-au suspendat temporar activitatea, piața înregistrând o scădere de 40-45% în acest an, iar numărul celor disponibilizaţi ajungând la 14.000. “Dacă oamenii vor fi concediaţi în continuare, va fi într-un ritm mult mai accelerat, de 25%. Să sperăm să nu fie 50%”, a declarat, pentru Gândul, Petrescu.

La un an de la primele semne ale crizei în România, producătorii de materiale de construcţii spun că vârful de criză pe acest segment nu a fost încă atins şi că perioada următoare va fi una cu probleme. “Vârful de criză pe segmentul materialelor de construcţii este foarte periculos, pentru că vine odată cu iarna. Încă şase luni de zile ne vom confrunta cu probleme”, a declarat Claudiu Georgescu. Reprezentantul producătorilor de ciment, Ion Crângaşu, spune că în prima jumătate a acestui an consumul de ciment a scăzut cu 30%, piața autohtonă ajungând astfel la nivelul din 2006, iar producătorii şi-au amânat investiţiile planificate în fabrici de ciment. Şi firmele care vând utilaje pentru construcţii resimt efectele crizei. “Sperăm ca anul acesta să atingem 30% din vânzările de anul trecut, iar pentru 2010 sperăm să avem o uşoară creştere, dar nu ceva spectaculos”, spune Petre Moroianu, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Utilaje de Construcţii.