AGENDA CONSTRUCȚIILOR

16-SEP-2009

CAMEX: PIAȚA CONSTRUCȚIILOR DUPĂ UN AN DE RECESIUNE

La un an de la începutul crizei financiare, în cadrul expoziției și conferințelor CAMEX se realizează o sinteză a pieței construcțiilor din România.

Sala Polivalentă, vor fi analizate problemele generate de recesiunea economică în domeniul construcţiilor şi măsurile ce pot fi luate pentru a ieşi din această situaţie dificilă. Astfel, în ceea ce priveste piaţa materialelor de construcţii, volumul producţiei a scăzut, în primele şase luni ale anului curent cu 28% comparativ cu intervalul similar din 2008, situaţie care a generat o diminuare a indicilor cifrei de afaceri înregistrate de companiile de profil. “Pot spune că s-a ajuns la un preţ aproape corect al materialelor de constructii, preţ menţinut prin scăderea marjelor de profitabilitate ale producătorilor şi prin scăderea numărului de angajaţi din domeniu cu 22%. Efectele scăderii numărului de salariaţi le vom resimţi, însa, în cursul anului următor. În condiţiile în care, în acest climat economic, accentul în piaţă este pus pe construcţia şi asigurarea locuinţelor pentru familiile tinere, ne ocupăm, în prezent, cu stabilirea unor produse şi sisteme pentru construcţia unor locuinţe economice, subiect pe care îl vom dezbate la începutul lunii noiembrie”, a declarat Claudiu Georgescu, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România (APMCR).

Nu sunt semne de redresare pe piața cimentului
Consumul de ciment înregistrat în primele şase luni ale anului a scazut cu 30% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care nu s-au realizat exporturi. Astfel, volumul consumului de ciment din România a ajuns la nivelul din 2006. Cu toate că piața de profil a început să scada încă din ultimul trimestru al anului trecut, cele trei companii producatoare (Lafarge, Carpatcement şi Holcim) au continuat investiţiile în modernizarea fabricilor. “Nu avem, înca, semnale de redresare a pietei cimentului. In a doua parte a acestui an şi în primul semestru din 2010 din punct de vedere strategic, societăţile din domeniu se vor axa pe regândirea programelor de reducere a costurilor şi de menţinere a preţurilor materialelor. Din trimestrul al IV-lea al anului trecut foarte mulţi constructori au început să aibă întârzieri la plata furnizorilor. Lipsa acestor fonduri şi dificultăţile în obţinerea de creditare au generat probleme în reluarea ciclului de producţie de ciment în condiţii normale”, a declarat Ion Crangasu, director executiv al CIROM, patronatul din industria cimentului.

Elena Icleanu