ZIARUL FINANCIAR

15-SEP-2009

CINE AR PUTEA PRELUA PORTOFOLIILE ECONOMICE ÎN VIZIUNEA MEDIULUI DE AFACERI. ZF A SOLICITAT PROPUNERI DE LA ANTREPRENORI ȘI MANAGERI

Ministerul Finanțelor: Lucian Croitoru (consilier al guvernatorului BNR), Valentin Lazea (economist-șef la BNR), ªerban Toader (director general KPMG) Ministerul Economiei: Adrian Baicusi (director Transelectrica), Constantin Stroe (vicepreședinte Dacia)

Până la finele acestui an, peste 35.000 de apartamente vor fi izolate termic. Ţinta programului naţional era de 43.000 de apartamente, potrivit secretarului de stat în Ministerul Dezvoltării, Ioan Andreica, citat de Mediafax. 

La nivel naţional, peste trei milioane de apartamente trebuie izolate termic, suma necesară fiind de de zece miliarde de euro.
Lucrările de reabilitare se efectuează prin contribuţia proprietarilor, a Ministerului Dezvoltării şi a autorităţilor locale.

Suntem în grafic

Secretarul de sta a spus că programul se derulează cu dificultate deoarece proprietarii nu îşi achită cota parte, ministerul fiind în grafic cu toate proiectele de investiţii promovate. Anul acesta, Ministerul a alocat 360 de milioane de lei.

De cealaltă parte se plasează patronatele din sectorul imobiliar. Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România, Claudiu Georgescu, consideră că Guvernul ar trebui să acorde o atenţie mai mare acestui program, apreciind că ar trebui poziţionat pe picior de egalitate cu construcţia de autostrăzi.

De asemenea, Valentin Petrescu, preşedintele Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă, spune că autorităţile nu au consultat firmele din domeniu atunci când au pus bazele programului. De aceea, “programul merge cu paşi de melc şi greşiţi de multe ori”, a explicat Petrescu, citat de Mediafax.

Lista completă a imobilelor incluse în programul de reabilitare termică, precum şi alocările financiare pe 2009, pot fi consultate aici.