INFOBAU NEWSLETTER

14-SEP-2009

“RITMURILE DE SCĂDERE SE VOR ATENUA FIINDCĂ SUNTEM APROAPE DE PRAGUL DE COLAPS”- CLAUDIU GEORGESCU, PREȘEDINTE APMCR

Redacția Infobau a formulat câteva întrebări referitoare la situația din construcții pentru perioada octombrie –decembrie 2009 la care au fost invitați să răspundă reprezentanți ai unor firme din diverse domenii precum și președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR) și cel al Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă (PPTT).

“Până la anul, mai devreme de mai-iunie, nu ne putem aştepta la o dezgheţare a pieţei construcţiilor. (…) Ne aşteaptă o iarnă «fierbinte»”, a spus Georgescu, la finalul conferinţei “Romania Construct Forum 2009”, organizată de MEDIAFAX.

Prin cele mai importante probleme ale acestui sector sunt lipsa capitalului românesc pentru investiţii şi calificarea slabă a forţei de muncă, potrivit sursei citate.

Georgescu a criticat faptul că unii dezvoltatori “se încăpăţânează” să menţină preţurile de vânzare la un nivel ridicat. “România este o ţară a contrastelor. Avem 97-98% proprietari, care nu-şi permit să dea o zugrăveală”, a spus Georgescu.

Referindu-se la segmentul materialelor, Georgescu a afirmat că acesta ar trebui să aibă o pondere de până la 50% din totalul pieţei construcţiilor. În 2008 şi 2009, materialele au avut o cotă de 35-40% din piața construcţiilor, conform sursei citate. Preşedintele APMCR a mai spus că piaţa materialelor va scădea cu 30% în acest an , dar speră că va stagna în 2010, estimări pe baza prognozelor Comisiei Naţionale de Prognoză şi ale Fondului Monetar Internaţional, legate de situaţia economică din România.