ADEVĂRUL

21-APR-2009

STOCURI MARI, MATERIALE IEFTINE

În primele trei luni ale anului, produsele utilizate de constructori s-au scumpit la producători, dar și-au redus prețurile constant în depozite. Plăcile ceramice reprezintă unul dintre materialele pentru care s-au făcut cele mai mari stocuri. Companiile din această piață sunt foarte expuse falimentului.

Experienţa anterioară, esenţială

„Consider că două elemente sunt foarte importante când alegi un constructor: experienţa acestuia în proiecte similare şi capacitatea financiară a acestuia. Experienţa similară ne dă certitudinea că operatorul respectiv a mai realizat cu succes proiecte asemănătoare şi, în plus, putem obţine şi referinţe de la foştii clienţi“. 

Capacitatea financiară este importantă deoarece nu se pot începe lucrările cu un constructor care în câteva luni poate să dea faliment şi să fie nevoie să se ia întregul proces de selecţie de la capăt. „Rolul project managerului este extrem de important pentru a coordona întreaga activitate. Apoi, avem şeful sau şefii de şantier şi responsabilii cu aprovizionarea. Project manager-ul este răspunzător. La construcţiile mai mici, rolul acesta îl are şeful de şantier“.

Pe timp de criză, există teama că uneori calitatea lasă de dorit, având în vedere concedierile masive care se fac în domeniu. Evaluarea opţiunilor şi alegerea unui constructor potrivit sunt însă uşurate de acest context. „Concedierile nu influenţează neapărat calitatea – din contră, muncitorii cei mai buni nu sunt concediaţi şi atunci calitatea forţei de muncă va creşte. Trebuie să avem însă grijă ca proiectul de construcţie să fie respectat, materialele agreate să fie folosite şi în cantităţile contractate“.

Oamenii sunt tentaţi în prezent de iefinirile din piața de profil. „Cu toate acestea, preţul de vânzare al unui apartament, indiferent de amplasamentul acestuia are trei elemente, valoarea terenului pe care este construit imobilul, valoarea construcţiei şi marja de profit. Un „chilipir“ poate rezulta din reducerea marjei de profit a vânzătorului, fără a reduce calitatea construcţiei“.

Adrian Costin, Preşedinte CCCF

Chilipirurile aduc vicii ascunse

„Este bine ca procesul de alegere a unui constructor pentru realizarea unei locuinţe să se facă la recomandarea arhitectului. Acesta cunoaşte cel mai bine proiectul casei şi va şti cu exactitate profilul constructorului de care este nevoie. Trebuie să se ţină seama şi de portofoliul de clienţi al constructorului, precum şi de opinia unui client care are casă construită de cel puţin un an de acelaşi constructor“.

Una dintre cele mai importante condiţii pentru ca un asemena proiect să aibă calitatea dorită este ca persoana care se ocupă de şantier să fie una competentă – aceasta ar trebui să fie dirigintele de şantier desemnat de respectiva firmă de construcţii. „Conform legii, dirigintele de şantier este răspunzător pentru calitatea lucrărilor şi pentru respectarea proiectului. Contează foarte mult ca acesta să aibă o experienţă în spate, iar clientul să aibă cel puţin o referinţă a acestuia“.

Deşi piaţa de construcţii este una extrem de dificilă în prezent, această perioadă are şi „beneficii“. Unul dintre acestea este creşterea calităţii lucrărilor de construcţie. „În perioada de criză, forţa de muncă disponibilă care rezistă în piaţă este în mod cert cea de calitate, calificată. Întotdeauna chilipirul are «un viciu ascuns», aşa că cine se ieftineşte mai mult păgubeşte. Cristalizarea pieţei aduce cu sine scoaterea la suprafaţă a celor mai buni dintre jucători, dar şi a lucătorilor, muncitorilor. O firmă serioasă de construcţii îşi păstrează întotdeauna cei mai buni oameni, iar cum în acest domeniu muncitorul este foarte important, nu se poate renunţa la ei“.

Claudiu Georgescu, Preşedintele APMCR

Pe timp de criză, calitatea creşte

La construcţia unei case, preţul nu ar trebui să fie unicul criteriu de selecţionare al antreprenorului. Locuinţa respectivă trebuie considerată o investiţie pe termen lung şi trebuie analizate opţiunile care oferă cele mai bune rezultate în timp. „Aş recomanda alegerea unei companii de construcţii specializate în construirea de case ecologice – eficiente energetic.

Acestea dispun de tehnologie, izolare şi soluţii care determină scăderea cheltuielilor de întreţinere la jumătate „. Pentru a selecţiona firma de construcţii cea mai potrivită pentru nevoile ei, o persoană trebuie să analizeze piaţa de profil, să verifice istoricul companiilor precum şi portofoliul acestora.

Aceasta poate să se consulte cu arhitectul care a făcut designul casei, care îi poate recomanda cea mai bună soluţie. „Constructorul trebuie să dispună de specialişti foarte buni pe structură şi rezistenţă. Aceste elemente sunt de o importanţă critică în construcţia unei case. De asemenea, firma respectivă trebuie să aibă specialişti foarte buni pe partea electrică, termică, izolaţie şi desigur, finisaje“. Pe un şantier de dimensiuni mari, şeful de şantier este indispensabil.

Pe un şantier mai puţin întins, cum sunt casele individuale realizate în regie proprie, există de obicei un şef de echipă care îi supervizează şi îi coordonează pe muncitori în funcţie de lucrările specifice. „Oamenii trebuie să ştie că, în timpuri de criză, creşte nivelul calităţii, iar preţurile scad. Vor rezista pe piaţă doar cele mai bune companii care pot oferi lucrări de o înaltă calitate la preţuri rezonabile deoarece competiţia devine acerbă şi toţi se luptă să supravieţuiască“. A devenit mai simplu să alegi o companie de construcţii pentru un preţ bun.

Elena Negoiţă, Project Director Cascade Group