ROMÂNIA LIBERĂ

10-FEB-2009

BLOCAJUL DIN IMOBILIARE ÎNGHEAȚĂ PIAȚĂ CIMENTULUI

» Lucrările de infrastructură și construcțiile agroindustriale, susținute din bani europeni, baza relansării vânzărilor. » Pentru anul 2009 estimările producătorilor indică un ritm de creștere al pieței de profil de 5-7%.

“Una dintre principalele măsuri de relansare a comenzilor în sectorul de construcţii şi domeniile conexe (inclusiv în branşa de tâmplărie), grav afectate de criza economico-financiară, o constituie reluarea programului de reabilitare termică a imobilelor multietajate, edificate în perioada anilor 1950-1989. În acest sens, furnizarea de informaţii pentru toţi factorii interesaţi a devenit o necesitate obiectivă, în cadrul simpozioanelor fiind discutate subiecte de actualitate”, a declarat Claudiu Georgescu, reprezentant al APMC. După ce pe data de 11 februarie a.c. s-au dezbătut aspecte teoretice, programul zilei de astăzi include mai multe seminarii ce descriu situaţii practice specifice reabilitării termice. Astfel, sunt vizate următoarele teme: “Produse termoizolante pentru clădiri” (prelegere susţinută de Ecaterina Arama, din partea Asociaţiei de Standardizare din România), “Izolarea termică a faţadelor/construcţiilor” (arh. Anamaria Mortu – Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu – Bucureşti), “Controlul lucrărilor de reabilitare termică – sarcinile şi responsabilităţilor diriginţilor de şantier” (Constantin Epuran – Inspectoratul de Stat în Construcţii), “Cerinţe pentru materiale termoizolante ecologice” (Claudiu Georgescu – Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii) şi “Asigurarea lucrărilor de reabilitare termică” (George Matei – BCR Asigurări). Evenimentul va fi încheiat, ca şi în ziua precedentă, cu prezentări de produse şi sisteme utilizate la execuţia lucrărilor specifice, modul de aplicare a acestora fiind evidenţiat prin câteva exemple de clădiri deja reabilitate din punct de vedere energetic.
Se doreşte utilizarea de materiale fabricate în România
În cadrul primei sesiuni a lucrărilor, desfăşurate în data de 11 februarie 2009, reprezentantul Ministerului Economiei a subliniat faptul că “reabilitarea termică este deosebit de importantă pentru redresarea economică a ţării noastre şi pentru îndeplinirea obligaţiilor pe care le avem faţă de Uniunea Europeană. Un alt aspect deosebit de important constă în faptul că toate materiile prime şi materialele destinate reabilitării termice ar trebui să fie fabricate în România (fiind, de pildap evitată folosirea polistirenului, întrucât granulele necesare realizării acestuia provin din import). Totodată, sectorul IMM ar trebui să beneficieze de anumite măsuri de protecţie în acest sens”. În continuare, Dorina Isopescu, de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, a reiterat câteva probleme referitoare la implementarea programului, declarând că “până în prezent, ritmul de realizare a lucrărilor de reabilitare a fost extrem de lent, modalitatea de implementare a fiecărui proiect fiind abordată în mod individual şi dezorganizat. Astfel, aspectul arhitectural al clădirilor deja reabilitate nu este perceput ca un tot unitar, inclusiv în ceea ce priveşte tâmplăria termoizolanta. De exemplu, în cadrul unor imobile, la fiecare apartament s-au instalat ferestre ce au caracteristici tehnice şi culori diferite. Totodată, importul masiv de produse de construcţii folosite în acest domeniu a determinat stabilirea unor preţuri exagerate, ceea ce a determinat o reticenţă a beneficiarilor programului”. Reprezentând Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu – Bucureşti, arh. Ana-Maria Dabija a susţinut prelegerea “Anvelopa clădirilor – factor cheie în conservarea energiei”, referindu-se la diferite metode de placare exterioară a faţadelor. La rândul său, Răzvan Murgeanu, secretar de stat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, în cadrul alocuţiunii “Programul de reabilitare termică – o oportunitate pentru industria României” a afirmat: “Programul de reabilitare a blocurilor de locuinţe constituie o prioritate a Guvernului României, întrucât este necesară eliminarea pierderilor de energie. Proiectele vor fi iniţiate pe scară largă chiar dacă, potrivit unor studii recente, 90% dintre beneficiari nu sunt de acord cu desfăşurarea acestui tip de lucrări”. De asemenea, acesta a informat participanţii cu privire la modificările OUG care constituie cadrul legislativ al procesului de reabilitare, menţionând, în acelaşi timp, că, pentru crearea de noi locuri de muncă, se impune producţia tuturor materialelor necesare pe plan autohton.
Caietul de sarcini al PPTT, pus la dispoziţia oficialităţilor
Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat, care a încheiat un protocol cu MDRL, a fost reprezentată de Mihai Mereuta, care a expus câteva opinii ale potenţialilor beneficiari. Potrivit acestora, se impune delimitarea unor zone de acţiune în vederea execuţiei simultane a proiectelor, activităţile specifice urmând să fie corelate cu procesul de regenerare urbană. Prof. Univ. Emilia Cerna-Mladin, din partea Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri, a evidenţiat, în continuare, câteva aspecte, dintre care se disting: importanţa unei bune pregătiri a auditorilor energetici, desfăşurarea susţinută a lucrărilor de reabilitare, implicarea financiară a beneficiarului, care va duce la responsabilizarea acestuia (un astfel de locatar va lăsa ferestrele doar pentru aerisire), extinderea lucrărilor de reabilitare şi la imobilele unifamiliale (ce reprezintă peste 95% din totalul locuinţelor din România) şi obligativitatea certificatului energetic la orice tranzacţie, începând cu 1 ianuarie 2010. Marin Crutescu, preşedintele de onoare al Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolanta, a insistat asupra importanţei aplicării marcajului CE în industria de ferestre, recomandând ca, pentru lucrările de reabilitare, să fie acceptate companiile ce execută produse în conformitate cu normele europene. De asemenea, a semnalat faptul că montajul de tâmplărie constituie o etapă semnificativă a programului de reabilitare termică. Astfel, operaţiunile de instalare trebuie să se efectueze la un grad înalt de calitate şi în condiţii de concurenţă loială, mai ales că în România numărul de companii producătoare este deosebit de mare (peste 6.000 de firme). Reprezentantul PPTT a mai subliniat că, în sprijinul acestui proiect, organizaţia patronală pune la dispoziţia autorităţilor şi a tuturor factorilor interesaţi un caiet de sarcini, utilizat cu succes şi până în prezent. În încheiere, Nicolae Olariu, preşedintele Patronatului SunE, a susţinut simpozionul “Integrarea sistemelor alternative de generare a energiei în produsele pentru construcţii – prezent şi perspective”. Dezbaterile s-au referit la noile aplicaţii ce presupun montajul de panouri fotovoltaice pe faţadele clădirilor. Informaţii suplimentare, la www.apmcr.org.