EUROURBANISM

03-FEB-2009

APMCR PROPUNE SOLUȚII ÎN PROBLEMA REABILITĂRII TERMICE A CLĂDIRILOR

În urma întâlnirii dintre reprezentanții Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții și cei ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței, întâlnire ce a avut ca subiect principal de discuție problema reabilitării termice a clădirilor, Claudiu Georgescu, președintele APMCR, s-a declarat mulțumit de modul în care conducerea MDRL abordează problema reabilitării termice a clădirilor.

După creşteri anuale de peste 20-25% în perioada 2007-2008, producătorii de ciment estimează stagnarea sau chiar scăderea pieţei de profil pentru acest an, în strânsă legătură cu evoluţia sectorului construcţiilor. “Dată fiind stagnarea sectorului rezidenţial, datorată accesului mai greoi la credite, sperăm că lucrările de infrastructură şi cele agro-industriale să fie motoare de creştere pentru industria construcţiilor, însă şi aici intervine problema lipsei de lichidităţi, dacă nu pot fi accesate fondurile europene”, ne-a declarat Mihai Rohan, directorul companiei Carpatcement, indicând un avans al pieţei construcţiilor de numai 0-2% în anul 2009.
În opinia acestuia, problema majoră a sectorului o reprezintă lipsa surselor de finanţare. “Evoluţia pieţei cimentului din acest an va depinde de evoluţia economiei naţionale în general şi de criza financiară internaţională. Lipsa de lichidităţi ne va afecta şi pe noi prin faptul că circuitul bani-materii prime-productie-produs finit va dura mai mult”, a explicat Rohan. Producătorii de ciment mizează însă pe măsurile guvernamentale pentru depăşirea crizei economice şi relansarea vânzărilor. “Cererea de ciment va depinde de implementarea măsurilor guvernamentale de creare a infrastructurii rutiere, de continuarea proiectelor bugetare pentru construcţia de locuinţe, şcoli, spitale, precum şi de recuperarea contravalorii lucrărilor de la stat”, ne-au declarat reprezentanţii Lafarge România.
“În condiţii de recesiune, cererea are tendinţe de scădere. În lipsa unor măsuri care să stimuleze şi să susţină cererea, din partea Guvernului, companiile vor prelua initiativa la nivel microeconomic. Însă aceste iniţiative presupun costuri adiţionale şi reducerea profitului. Ne aşteptăm la reducerea profitului cu 10% pentru anul 2009 faţă de 2008”, susţine directorul Carpatcement, parte a grupului german HeidelbergCement. La nivelul anului 2008, Carpatcement a raportat o cifră de afaceri de 1,1 miliarde lei (298 milioane euro), în creştere cu 10-12% faţă de anul anterior. “Datorită condiţiilor climaterice, în lunile de iarnă cererea de ciment scade până la 30-40%, însă în 2008 s-a lucrat şi în lunile de iarnă”, ne-a declarat Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România (APMCR). Acesta a explicat că producătorii de ciment iau în calcul diversificarea sortimentelor de produse, pentru relansarea vânzărilor şi depăşirea perioadei de criză. Piața românească a cimentului a fost estimată la 11 milioane tone anul trecut, iar pentru anul 2009 estimările APMCR indică un ritm de creştere de 5-7%.
Georgescu a precizat că producătorii de materiale pentru construcţii exclud deocamdată disponibilizări de personal, întrucât acesta este un sector cu un grad înalt de automatizare, iar personalul, în efectiv limitat, este supracalificat şi greu de găsit. “În industria cimentului, de exemplu, în anul 1990 lucrau 20.000 de persoane, iar în anul 2008 numărul angajaţilor ajunsese la 4.000 de persoane”, spune Claudiu Georgescu.