ADEVĂRUL

20-JAN-2009

IEFTINIRI RECORD PE PIAȚA MATERIALELOR DE CONSTRUCȚII

Producătorii spun că prețul oțelului beton și al cărămizii a ajuns la niveluri apropiate de costurile de producție. Următoarele trei luni vor aduce ieftiniri pe bandă rulantă ale principalelor materiale de construcții. Acesta nu va fi însă un factor de presiune asupra prețului locuințelor…

Deprecierea istorică a leului faţă de euro, ceea ce a făcut ca preţurile la apartamentele noi exprimate în moneda europeană să fie mai mari, nu le dă dezvoltatorilor idei de a ieftini locuinţele. De la începutul lunii decembrie, când cursul valutar era de 3,8090 lei/euro, şi până astăzi, când un euro a ajuns să coste 4,2127 lei, moneda naţională s-a depreciat cu 10,5% în raport cu cea europeană. Astfel, dacă un apartament avea o valoare de 100.000 de euro la începutul lunii decembrie 2008, iar echivalentul în moneda naţională era de 380.900 lei, acelaşi apartament costă acum 421.270 de lei, mai mult cu 10%, adică 10.000 de euro.
Deşi aproape toate locuinţele noi scoase la vânzare au preţurile exprimate în euro, iar dezvoltatorii imobiliari se aşteptau la o creştere a monedei europene faţă de leu, deocamdată lista de preţuri nu va fi corectată în scădere. „E foarte greu pentru un dezvoltator să ajusteze preţurile apartamentelor în funcţie de evoluţia cursului valutar. Când presiunea dată de curs va acţiona asupra vânzărilor, vom ajusta preţurile. Totuşi, dacă evoluţia cursului va fi nefavorabilă în continuare, la sfârşitul lunii februarie, începutul lunii martie, vom avea o discuţie cu directorii şi vom face în aşa fel încât să neutralizăm efectele cursului valutar”, a declarat pentru Gândul Antonio Zărnescu, directorul comercial al companiei spaniole Gea Prasa, care dezvoltă în Capitală proiectul Laguna Residence cu 504 apartamente. Preţurile aici variază în funcţie de tipul locuinţei: între 1.200 – 2.000 de euro pe metru pătrat.
Scădere a cererii şi dificultăţi la credite
Pe acelaşi principiu de aşteptare merge şi dezvotatorul proiectului Quadra Place, Răsărit de Soare şi Quadra Place 2. „Ne aşteptam ca euro să ajungă la 4,2 – 4,3 lei, după cum preconizaseră analiştii, însă nu credeam că se va întâmpla atât de repede. Deocamdată nu ne-am gândit să facem reduceri, deşi avem preţurile în euro.
Majoritatea apartamentelor din proiectul Răsărit de Soare se încadrează pentru obţinerea de reducere a taxei pe valoarea adăugată la 5%. Dacă euro va trece pragul de 4,5 lei, atunci, da, vom reevalua preţurile”, ne-a declarat Romeo Căzănescu, directorul general al companiei dezvoltatoare Conarg. Din cele 988 de apartamente ale proiectului Răsărit de Soare, 65% au fost deja vândute, din care 5% în intervalul octombrie – decembrie.
Efectele negative ale crizei financiare apărute pe piața construcţiilor ar putea fi adâncite de evoluţia cursului euro/lei. Jucătorii de pe acest segment se confruntă deja cu o scădere a cererii şi dificultăţi legate de creditare. Cristian Erbaşu, vicepreşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC), spune că deprecierea leului ar putea duce la creşterea preţurilor pentru unele materiale de construcţie şi materii prime. Mulţi dezvoltatori plătesc materialele de construcţie raportat la euro. Pentru moment însă, producătorii de materiale de construcţii nu sunt obligaţi să majoreze preţurile de vânzare, potrivit lui Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii.