ZIARUL FINANCIAR

27-SEP-2007

CERTIFICARE: PRODUCĂTORII VOR SĂ PROTEJEZE CALITATEA MATERIALELOR DE CONSTRUCȚII

Piața construcțiilor, producători și constructori, aflată în plin avânt, trebuie să rezolve o mare problemă: certificarea calității serviciilor lor sau a produselor pe care le vând. Dacă în cazul producătorilor sigla “CE” este din ce în ce mai des întâlnită, patronatele constructorilor nu au adoptat încă un sistem comun de certificare, fiecare preferând să-și certifice singur companiile pe care le cuprinde.

Producătorii de materiale de construcţii din ţara noastră nu intenţionează să majoreze semnificativ preţurile în cursul acestui an. Singurul factor care ar putea determina scumpirea produselor pentru construcţii este creşterea masivă a preţurilor la petrol, gaze, electricitate şi aprobarea noilor taxe şi redevenţe miniere.

Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România (APMCR), ne-a declarat: “Respingem categoric afirmaţiile constructorilor şi ale investitorilor din domeniul imobiliar, conform cărora creşterea preţurilor locuinţelor în 2007 şi scumpirea preconizată pentru 2008 sunt cauzate de majorări semnificative ale preţurilor la produsele pentru construcţii. Concurenţa este acerbă pe această piaţă, iar marjele de profit nici nu se compară cu cele ale investitorilor. Eu înţeleg că trebuie să-şi vândă marfa cât mai bine, dar publicul trebuie să ştie că nu operăm decât majorări de preţuri justificate, în urma scumpirii costurilor cu energia”.

Domnia sa ne-a explicat că o creştere puternică a preţului utilităţilor afectează producţia de ciment, de tâmplărie termoizolantă, de polistiren şi de cărămizi. Producătorii aşteaptă noile tarife pentru electricitate şi gaze naturale pentru a vedea influenţele în costurile de producţie.

În sprijinul afirmaţiilor APMCR, au fost aduse datele Institutului Naţional de Statistică pe primele 11 luni ale anului 2007. Creşterea preţurilor la produsele pentru construcţii a fost de 5,5%, deci sub rata inflaţiei pe perioada menţionată.

Mai mult, datorită concurenţei, pentru menţinerea unor segmente de piaţă, unii din producătorii de materiale de construcţii au păstrat, pe tot parcursul anului trecut, aceleaşi preţuri (“AdePlast” SA, “Elpreco” etc). Au fost şi producători care au scăzut aceste preţuri (“Arcon” a ieftinit polistirenul cu 8%). Potrivit domnului Georgescu, piața materialelor de construcţii a fost estimată la circa patru miliarde de euro în 2007.