AGERPRES

8-mar-2018
GEORGESCU (APMCR): ESTIMEZ O CREȘTERE A SECTORULUI DE CONSTRUCȚII DE 3 – 4% ÎN 2018

Sectorul de construcţii ar putea înregistra anul acesta o creştere de 3 – 4%, după ce anul trecut a avut o scădere de 5% pe fondul unui avans al economiei de 7%, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Claudiu Georgescu, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România.

n cel mai fericit caz estimez o creştere a sectorului de construcţii de 3-4%, iar aceasta pentru că, presupunând că ultimul guvern în funcţie dă drumul la construcţii, perioada de licitaţii, perioada de organizare de şantier vor dura cel puţin 6 luni de acum încolo. Deci ne vom apuca de construit în luna septembrie. Peste vară se va trăi iarăşi cu locuinţe, iarăşi cu reparaţii şi cu cârpelile care mai sunt la diverse lucrări de infrastructură’, a spus Claudiu Georgescu.

Acesta susţine că este dificil de estimat care ar putea fi creşterea pentru anul următor deoarece nu există un buget multianual.

De asemenea, Claudiu Georgescu afirmă că în condiţiile unei creşteri a economiei cu 7%, o scădere cu 5% a industriei de construcţii în 2017 este o anomalie de sistem care denotă un grav dezechilibru în economia românească.

‘De la desfiinţarea Ministerului Lucrărilor Publice din 1996 – 2000 acest domeniu a trecut la fiecare minister. Practic, putem spune că fiecare şi-a luat bucata lui pe care este stăpân şi pe care nimeni nu o poate controla foarte bine. De aceea ne-am trezit cu tot felul de construcţii ciudate: terenuri de fotbal în pantă, patinoare care costă de patru ori mai mult decât unul realizat de o firmă privată şi putem da exemplu patinoarul din Braşov făcut de Compania Naţională de Investiţii şi patinoarul făcut de Ţiriac la Bucureşti’, a spus Claudiu Georgescu.

 În opinia acestuia, Asociaţia pe care o patronează susţine reînfiinţarea Ministerului Lucrărilor Publice pentru gestionarea tuturor lucrărilor publice din România, inclusiv autostrăzi, drumuri şi aeroporturi.

Asociaţia Producătorilor de Materiale de Construcţii din România, în colaborare cu Romexpo, a organizat, joi, în cadrul Construct Expo 2018, Forumul Naţional cu tema: ‘O strategie sustenabilă a industriei construcţiilor pentru 2020-2025’.

Forumul a reunit reprezentanţi ai celor mai importante domenii de activitate din industria construcţiilor: materialele de construcţii, echipamentele de construcţii, constructorii, dezvoltatorii, precum şi domeniul creaţiei, proiectării şi certificării construcţiilor.

Organizaţia propune ca, în urma acestui forum, să fie redactată o «Carte Albă» privind modul în care sectorul privat vede necesităţile şi evoluţia industriei construcţiilor pentru perioada 2020-2025.