CAPITAL.RO

21-APR-2014

APMCR: VALOAREA PIEȚEI MATERIALELOR DE CONSTRUCȚII ESTE ESTIMATĂ LA 3 MILIARDE DE EURO ÎN 2014

Valoarea pieței materialelor de construcții este estimată la trei miliarde de euro în 2014, din care 1,2 -1,3 miliarde de euro vor fi importuri, în special pentru produse de lux, potrivit lui Claudiu Georgescu, președinte Asociației Producătorilor de Materiale pentru Construcții din România (APMCR).

Datele oficiale privind reabilitarea termică sugerează că, în ritmul actual de implementare, creşterea performanţei energetice a clădirilor de locuit va fi finalizată în 150 de ani, susţine Asociația Producătorilor de Materiale pentru Construcții din România (APMCR), într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

“Ținându-se cont că noile directive europene ridică la un alt nivel energetic parametrii prin care se definesc caracteristicile de sustenabilitate și eficiență energetică ale clădirilor, este necesară și o discuție privind modalitățile de acțiune care trebuie aplicate pentru realizarea acestor parametrii”, menţionează sursa citată.

Începută în ianuarie 2000, prin intrarea în vigoare a primei legi privind eficientizarea energetică a clădirilor, legislația în domeniul reabilitării termice a cunoscut, între timp, diverse variante. Acestea au condus la realizarea unor obiective privind economiile de energie și creștere a confortului din locuințe.

Intrarea într-un nou ciclu de utilizare a fondurilor europene 2014-2020 necesită un bilanț care să reliefeze experiența pozitivă în domeniu, precum și să definească modalitățile prin care eficientizarea energetică a clădirilor să cunoască o accelerare corespunzătoare noilor obiective din programele 2030 ale Comisiei Europene, se mai arată în comunicatul APMCR.

Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România organizează pe data de 27 martie o conferinţă cu tema: “ROMÂNIA – REALITĂŢI ŞI REALIZĂRI ÎN REABILITAREA TERMICĂ”. Au fost invitate oficialităţi din ministerele şi autorităţile locale direct implicate în realizarea activităţilor de eficientizare energetică a clădirilor, cercetători şi profesori din mediul academic, reprezentanţi ai organizaţiilor civice implicate, auditori energetici, proiectanţi, constructori şi reprezentanţi ai organelor de control a activitătilor ce se derulează pe parcursul acestui proces.

APMCR speră ca “această conferinţă să fie factorul declanşator al unui proces de conştientizare a marilor avantaje pe care le poate crea o activitate susţinută în acest domeniu, de la creşterea producţiei industriale la crearea mai multor noi locuri de muncă, de la îmbunătăţirea condiţiilor de locuit la contribuţia pentru reducerea schimbărilor climatice”, se mai arată în comunicat.

Claudiu Georgescu, preşedintele APMCR, a declarat: “Deşi şi-au anunţat interesul pentru a participa la această conferinţă mai multe persoane, asigurăm că, prin amabilitatea ROMEXPO, care a acceptat să includă această manifestare în cadrul târgului CONSTRUCT EXPO 2015 şi ne-a pus la dispoziţie cea mai mare sală a complexului expoziţional, nu va rămâne nimeni dintre cei interesaţi pe dinafară”.