WALL STREET

05-NOV-2013

APMCR: CU AȘA DECIZII ALE EXECUTIVULUI, 2014 AR PUTEA FI CEL MAI PROST AN PENTRU CONSTRUCȚII

Prin planul de a mări salariul minim pe economie la 900 de lei, cât și reducerea CAS cu 5%, ca parte a măsurilor macroeconomice plănuite pentru anul care urmează, piața de construcții nu va fi stimulată în niciun fel, consideră Claudiu Georgescu (foto), președinte executiv al Asociației Producătorilor de Materiale pentru Construcții din România (APMCR).

În 2014, vânzările de materiale au urmat aproape trendul de scădere al industriei construcţiilor. Cu toate acestea, exportul unor produse de construcţii a făcut ca piața de profil să aibă o scădere mai mică decât industria construcţiilor.

Ţinând cont de majorările de preţ anunţate la energie (gaze,energie electrică) problemele principale din 2015 vor fi cele ale corelării unei productivităţi mari cu un volum al producţiei, conform cerinţelor pieţei. Dacă economia va crește, vom urma și noi trendul.

Strategia din 2015 privind sprijinirea producătorilor de materiale de construcţii  APMCR va acţiona pentru repornirea investiţiilor, pentru alocarea unor fonduri importante, destinate cercetării pentru produsele de construcţii, legate de noile concepte (ciclu de viaţă, economie circulară, etc).

Vom acţiona totodată pentru creșterea prezenţei produselor românești peste graniţe, organizând în cooperare cu Ministerul Economiei pavilioane naţionale la târgurile de la Beirut, Istanbul și Tbilissi.