AGENDA CONSTRUCȚIILOR

22-FEB-2012

APMCR: CREȘTERE DE 12% A PRODUCȚIEI NAȚIONALE DE MATERIALE DE CONSTRUCȚII

Producția națională de materiale de construcții a sporit cu 12% în primele 11 luni ale anului trecut, comparativ cu intervalul similar din 2010, potrivit unor informații furnizate de Asociația Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR).

În România, mecanismele de introducere pe piață și cele de supraveghere a pieței sunt implementate încă înainte de aderare iar în prezent se pregătesc de sincronizare cu prevederile Regulamentului ce va intra în totalitate în vigoare în 2013. În acest sens și APMCR contribuie la instruirea, în mod gratuit, a specialiștilor în domeniu și a celor din sectoarele conexe prin cursurile dedicate calității din programul PERMAT, despre care pot fi aflate detalii pe site-ul asociației www.apmcr.org. 

Este important de retinut ca, in conditiile in care pretul produsului are legatura cu calitatea lui, exista un prag sub care nu se poate trece iar APMCR militeaza pentru ridicarea continua a valorii acestui prag in concordanta cu puterea de cumparare a pietei si noile norme de sustenabilitate.

Cu toate ca in primavara principalii producatori de materiale de constructie erau intr-o perioada de standby, totusi unii dintre ei au anuntat noi capacitati de productie ceea ce arata ca asteptarile lor sunt pozitive pe termen mediu, apreciaza Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructie din Romania.
Pe de alta parte, domnul Georgescu remarca o tendinta de eficientizare energetica a capacitatilor de productie cu implicatii directe asupra pretului de cost al produselor. Aceasta in conditiile in care sunt asteptate si in acest an cresteri de preturi la energie si produsele energetice. Se fac simtite, totodata, preocupari privind mentinerea si imbunatatirea parametrilor de mediu din locurile de productie.
Vorbim de viziunea generala, deoarece pe segmente specifice se inregistreaza evolutii diferite.
Claudiu Georgescu declara: “Nu ne asteptam la cresteri spectaculoase ale volumelor de vanzari. Intrevedem o crestere mica, dar din cauza concurentei tot mai acerbe din piața pe toate segmentele ei, preturile vor evolua inca mai incet decat volumele.
Investitiile guvernamentale nu au preconizate cresteri mai mari decat inflatia, iar investitiile straine pe primele luni ale anului sunt mai mult decat anemice. Neavand o cultura a economisirii si planificarii nici economiile populatiei nu pot ajuta domeniul constructiilor de locuinte, toata speranta fiind in acest an din nou intr-o recolta buna care sa salte putin fluxuri financiare din piața constructiilor.”

Importuri de trei ori mai mari decat exporturile pe piața materialelor de constructii

Balanta comerciala in piața materialelor de constructii se va mentine si in acest an in acelasi raport financiar de 1 la 3, produsele importate fiind cele cu valoare adaugata mare mai ales din categoria finisaje de lux. Nu poate fi neglijat si importul unor materii prime pentru produsele de constructii care se pot eventual contabiliza si ele ca un minus in balanta comerciala a Romaniei. Pentru imbunatatirea acestui indicator Asociatia Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania s-a alaturat eforturilor Ministerului Economiei si Comertului, precum si mediului de afaceri de a spori exporturile romanesti, inclusive cu produse de sensibilizare a producatorilor si participand la targurile de profil din Ungaria si Serbia in cadrul unui stand national.

Claudiu Georgescu considera ca 2012 va fi anul pregatirii de relansare a economiei romanesti, chiar daca a inceput cu o recesiune teoretica. “Se impune o mai realista abordare a dialogului intre reprezentantii guvernamentali si organizatiile mediului de afaceri, care sa accelereze reactiile la fenomenele din piața” mai precizeaza Georgescu.

Evolutii pe segmente de piața

Datorita lucrarilor mari de infrastructura pentru care s-a precizat ca exista finantare se prevede o crestere a industriei de ciment cu 5-7%. Aceasta crestere va fi sustinuta si de sectorul de prefabricate, sector ce anul anul trecut a avut o revenire spectuloasa si care in domeniul infrastructurii edilitare se pare ca va fi finantat corespunzator in prima parte a anului din motiv de alegeri locale si in a doua parte a anului din motiv de alegeri generale.

Domnul Georgescu spera, de asemenea, sa functioneze in parametrii pozitivi activitatea de eficientizare a cladirilor, asa zisa “plapumire”, dar recentele reduceri bugetare, precum si lungirea luarii unei decizii la nivel European care sa permita ori o realocare de fonduri ori programe specific, nu constituie un reper solid. Speranta in acest domeniu sta in autoritatile locale si intr-un parteneriat mai flexibil intre banci si asociatii de proprietari . APMCR face eforturi in acest domeniu pentru discutii si programe concrete mai ales cu bancile de locuinte.

Nu sunt semnale positive pentru piața constructiilor civile, scaderea permanenta a autorizatiilor de constructie si bomba detonate dupa recensamantul populatiei, accea a reducerii populatiei cu peste 2 milioane de personae, precum si falimentele rasunatoare ale unor dezvoltatori si firme de constructii creeaza o mare instabilitate in acest domeniu. Mai mult, se pare ca exista un lobby puternic al celor care au ramas cu zeci de apartamente nevandute (peste 9000 in Bucuresti) si care incearca sa mentina preturile la un nivel ce depaseste puterea de cumparare a populatiei. In plus, multe din aceste apartamente nevandute au parametrii energetic sub nivelul cerintelor actuale.

In domeniul rezidential se pare ca “bula” nu s-a resorbit inca si incercarile timide ale unor intreprinzatori de a veni cu noi solutii tehnologice nu au convins inca publicul potential. Nici ANL, care ar trebui sa fie un promotor al unor solutii modern, solutii pentru care a platit premii generoase la concursurile organizate, nu se grabeste sa le puna in practica.

Un domeniu cu evolutii fluctuante va fi cel al invelitorilor, deoarece constructiile industrial si publice vor avea nevoie de o cantitate limitata de produse, iar reparatiile in acest sector nu constituie o piața constanta.

Poate evolua interesant si pozitiv sectorul de pardoseli. Cererile pentru spatii publice specializate (spitale, gradinite etc. ) fiind in crestere pentru a se respecta reglementarile europene in domeniu.

Producatorii romani fata in fata cu concurenta externa

Traind intr-o economie de piața, legea cererii si a ofertei actioneaza implacabil. In conditiile pietei unice europene, cu circulatie libera a produselor de le Stokholm la Sofia este greu de definit presiunea exercitata de producatori externi si chiar si a Turciei care are acorduri comerciale cu UE ce permit accesul produselor sale pe piața unica europeana, in conditiile respectarii standardelor calitative.

De aici se poate spune ca presiunea se disemineaza pe costuri, iar concurenta devine un corectiv al calitatii in sens pozitiv. Si daca organele statului roman si ale Uniunii Europene nu s-au sesizat la actiuni anti-dumping sau anticoncurentiale la marea majoritate a produselor pentru constructii inseamna ca aceste activitati au un nivel redus, poate insesizabil. Cum, de exemplu, in situatii presupuse de dumping Comisia s-a sesizat privind produsele ceramic din China sau fibrele din sticla pentru impaslituri, a dispus anchete serioase si a decis chiar masuri cu character pozitiv.

Deci, in conditiile acestei europenizari sau globalizari a pietei, avantajul producatorilor locali consta in primul rand in sesizarea tendintei cererilor locale si a unei reactii rapide pe baze competitive.