AGENDA CONSTRUCȚIILOR

25-JAN-2012

APMCR: STAGNARE A PIEȚEI MATERIALELOR DE CONSTRUCȚII LA 3,5 MILIARDE EURO, ÎN 2012

Piața materialelor de construcții din România se va menține, în acest an, la nivelul din 2011, respectiv la aproximativ 3,5 miliarde euro, potrivit Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR).

Activitățile CEMPC sunt importante și pentru țara noastră, având în vedere că Asociația Producătorilor de Materiale pentru Construcții din România (APMCR) este afiliată la organizația europeană. În continuare, sunt prezentate câteva extrase din discursul comisarului european pentru energie, susținut în cadrul adunării generale a CEPMC, care vizează preponderent sectorul construcțiilor. 

Günther Oettinger, comisarul european pentru energie: “Ne aflam intr-o perioada in care, din punct de vedere energetic, ne redirectionam atentia dinspre perspectivele pentru 2020 catre cele aferente anului 2050. Aceasta nu inseamna ca momentul 2020 prezinta mai putina importanta, ci dimpotriva, ca va fi nevoie sa indeplinim in totalitate obiectivele pentru urmatorii 7 ani, in timp util si utilizand resurse financiare si materiale minime. Daca avem in vedere eforturile curente implicate de politica de eficientizare energetica, vom indeplini numai jumatate din tinta de 20% propusa pentru 2020. Un instrument-cheie pentru schimbarea performantelor energetice este reprezentat de directiva pentru performanta termica a cladirilor, reabilitarea si modernizarea imobilelor din UE fiind o sarcina urgenta, daca tinem cont de faptul ca majoritatea cladirilor utilizate in prezent vor consuma energie si in urmatorii 30 – 40 de ani. Exigentele pentru toate cladirile avand consumuri cat mai apropiate de zero (nZEB) constituie un factor esential pentru strategia energetica viitoare si vor reprezenta, de asemenea, o provocare pentru producatorii de materiale de constructii si furnizorii de tehnologii inovatoare. Ne propunem, astfel, sa alocam mai multe resurse financiare prin programele structurale pentru eficienta energetica, insa nu va fi suficient. Va trebui, de asemenea, sa identificam modalitati prin care sa atragem investitori privati in proiectele respective. In prezent, la Comisia Europeana se finalizeaza regulamentele privind proiectarea ecologica si etichetarea energetica pentru cel putin sapte categorii de produse, printre sortimentele utilizate in industria constructiilor aflandu-se boilerele si sistemele pentru incalzirea apei si iluminat. In aprilie a.c. va fi adoptat un nou plan de lucru pentru proiectarea ecologica (Ecodesign Working Plan 2012-2014), care stabileste lista cu urmatoarele grupe de produse ce vor fi reglementate in urmatorii trei ani (…). La realizarea Hartii Energetice pentru 2050, la nivelul Comisiei Europene s-au luat in considerare mai multe scenarii, toate avand ca principal obiectiv reducerea cu minimum 80% a emisiilor de gaze cu efect de sera in atmosfera”.