AGENDA CONSTRUCȚIILOR

27-SEP-2011

APMCR: CONFERINȚA PE TEMA PRODUSELOR CHIMICE PENTRU CONSTRUCȚII, LA ROMEXPO

Asociația Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR) va organiza, la data de 6 octombrie 2011 Conferința Națională “Produsele Chimice și Materialele de Construcții”.

– Care sunt estimările privind piața materialelor de construcții în 2012-2013?
– Orice estimare în domeniu depinde de politica stabilită de reprezentanții Guvernului. Având în vedere faptul că, în acest moment, la nivel comunitar încă se caută soluții iar la nivel local nu a fost prezentată, încă, nicio proiecție de buget, este dificilă realizarea unei prognoze realiste. Mai mult, in situatiile de criza, industria constructiilor este lovita prima si isi revine ultima. Daca investitiile publice ar fi directionate catre programe care sa genereze beneficii pe termen mediu (constructia de autostrazi, reabilitarea termica etc.) si nu spre obiective “de imagine” (sali de sport in sate depopulate, partii de schi in locuri fara infrastructura hoteliera etc.), am putea anticipa revenirea pe un trend ascendent. De asemenea, masurile investitionale trebuie sa fie completate de un suport legislativ adaptat cerintelor actuale si de un pachet corespunzator de stimulente financiare.
– Care sunt principalele tendinte pe piața materialelor de constructii?
– Intreaga lume si in special Europa redescopera sustenabilitatea constructiilor cu materiale traditionale (preponderent locale), integrate intr-o structura tehnologica moderna (furnizare de energie, senzori de optimizare etc.). Aceste concepte de locuire sustenabila vor trebui sprijinite de o industrie reformata a materialelor de constructii. De alfel, intotdeauna crizele economice au reprezentat premisele unor salturi tehnologice, ceea ce este valabil si in cazul industriei noastre. Exemple de produse si tehnologii noi care sa indeplineasca exigentele sustenabilitatii sunt vizibile si APMCR face tot posibilul sa informeze piața despre semnalele trendurilor viitoare.
– Care estimati ca este valoarea pietei produselor ecologice pentru constructii din Romania?
– Intrebarea este foarte dificila, deoarece nu detinem, actualmente, o procedura de etichetare a nivelului ecologic al unui produs pentru constructii. Exista un efort european pentru definirea acestei «capacitati ecologice», dar nu cred ca problema impunerii unei etichete ecologice la produsele pentru constructii va fi rezolvata curand. Daca avem in vedere o piața a produselor naturale (piatra, marmura sau diverse tipuri de materiale pentru izolatii), aceasta este, inca, slab dezvoltata, evaluata la cateva milioane de euro. Este, insa, o certitudine ca acest domeniu este in crestere si acest lucru va constitui semnalul redresarii activitatii din industria constructiilor.
– Cate companii afiliate are APMCR in acest moment?
– In prezent, asociatia noastra are 28 de firme membre, acestea insumand, anul trecut, o cifra de afaceri de 500 milioane de euro. Companiile afiliate sunt lideri pe diferite segmente din domeniul materialelor de constructii, singura exceptie fiind piața cimentului, care are o organizatie proprie. Este important de mentionat faptul ca APMCR este o asociatie profesionala care reprezinta furnizorii din Romania in Consiliul European al Producatorilor de Materiale pentru Constructii. Obiective principale ale organizatiei vizeaza respectarea calitatii, atat prin aplicarea legislatiei (standarde europene) cat si a corectitudinii de pe piața, din punct de vedere al respectarii calitatii si normelor acesteia.
– Precizati principalele actiuni in care este implicata asociatia.
– In prezent, avem in curs de implementare un program european de perfectionare a personalului din industrie, intitulat PERMAT, proiect in valoare de doua milioane de euro pe care il vom finaliza in anul 2013. De asemenea, in acest an am deschis o noua directie de colaborare cu institutiile statulu (ANCS, OSIM), prin instituirea si decernarea premiului «ing. Vasile Marcu» pentru cea mai buna inventie brevetata a anului in domeniul materialelor pentru constructii. Primul trofeu a fost oferit, in acest an, in cadrul salonului «Inventica 2011» societatii Global Center of Ecological Research, din Petrosani (judetul Hunedoara), pentru proiectul denumit “Compozitie si procedeu de obtinere a unui amestec ciment – polimer precum si procedeu de aplicare a compozitiei la pavat drumuri si sosele”. Pe termen mediu si lung, ne propunem sa devenim principalul intermediar de comunicare intre aparatul legislativ, domeniul de cercetare si piața materialelor de constructii, pentru a asigura sustenabilitatea domeniului, cu implicatii directe asupra calitatii locuirii in Romania.