WALL STREET

23-NOV-2010

PIAȚA MATERIALELOR DE CONSTRUCȚII VA SCĂDEA CU 15% ÎN ACEST AN

Piața materialelor de construcții va scădea în acest an cu 15% și ar putea consemna un regres de 1,5-2,5% anul viitor, a declarat, într-o conferință de presă, președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR), Claudiu Georgescu.

Din pacate, insa, potrivit Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR), tara noastra continua sa importe produsele cu valoare adaugata mare, devenind, pentru acestea, numai o piața de consum. “Daca Guvernul va aloca fondurile promise pentru investitii, in acest an am putea consemna o crestere a pietei constructiilor, insa, analizand promisiunile realizate la inceputul lui 2010 si bilantul de la finele anului, constatam ca raportul este nefavorabil. Mai mult, varietatea de investitii initiate de diverse ministere disipeaza efectul integrator al pietei constructiilor, rezultatul fiind faptul ca exista o serie de lucrari incepute despre care nu se stie cand se vor finaliza”, a declarat Claudiu Georgescu, presedintele APMCR. O tendinta remarcata la inceputul anului in curs pe piața sistemelor pentru constructii este reprezentata de cresterea preturilor, pe fondul scumpirii materiilor prime si a combustibililor, cu toate ca sectorul de constructii din tara noastra s-a contractat, anul trecut, cu aproximativ 15%. Cele mai recente majorari au fost anuntate de producatorii de otel-beton (+40%), adezivi (+14%), vopsele (+12%), polistiren (+11%) si caramida (+10%). Referindu-se la noile cote anuntate, Claudiu Georgescu este de parere ca trebuie sustinuta utilizarea resurselor interne, la cel mai inalt nivel. “Romania este o piața integrata circuitului comercial global si semnalele externe sunt folosite de multi agenti economici fie ca sunt sau nu in concordanta cu nivelul cererii locale. Sa nu uitam ca raportul cerere-oferta este regula de baza a unei piete libere, dar acesta se corecteaza tot prin piața. Este adevarat ca situatia din Orient poate influenta, intr-o oarecare masura, preturile, dar este datoria Executivului sa incurajeze utilizarea resurselor locale (materiale noi, biocombustibili) produse pe plan local”.
La finele lui 2010, industria autohtona a materialelor de constructii avea 31.500 de salariati, numarul acestora aflandu-se in scadere fata de nivelul de 33.900 anuntat la inceputul anului trecut.

Estimarile referitoare la evolutia pietei sunt contradictorii
Perspectivele pietei autohtone a constructiilor se mentin, in ansamblu, incerte, previziunile institutiilor specializate fiind adeseori contradictorii. Cel mai recent exemplu este constituit de studiile de conjunctura elaborate de Institutul National de Statistica (INS) si Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, in raportul INS (realizat pe un esantion de 1.100 de agenti economici) se estimează o crestere a activitatii din constructii (ca volum de lucrari si numar de angajati), in timp ce in studiul similar al BNR (avand o baza de 400 de directori executivi) sunt previziuni negative referitoare la evolutia ecelorasi indicatori. Ambele documente anticipeaza, insa, continuarea cresterii preturilor – singura certitudine existenta actualmente pe piața constructiilor – directia de evolutie a bransei fiind dictata exclusiv de volumul investitiilor (private si publice) in executia sau reabilitarea unor obiective. “Din pacate, studiile INS sunt realizate prin sondaje directe si reflecta perceptiile agentilor economici, in general sau din punctul strict de vedere al conjuncturii locale. Totusi, reglajele exacte detinute de BNR privind fluxurile de capital s-au dovedit, de multe ori, mai precise la nivel macroeconomic. Totodata, nu trebuie omis faptul ca, desi suntem in perioada de criza, unele firme de constructii au anuntat cresteri de 30% ale cifrelor de afaceri, ceea ce ridica unele semne de intrebare si reitereaza faptul ca nu avem un climat economic predictibil si sustenabil”, a explicat presedintele APMCR.