BURSA CONSTRUCȚIILOR

23-NOV-2010

SOLUȚIA PENTRU RELANSAREA CONSTRUCȚIILOR: INVESTIȚIILE ÎN INFRASTRUCTURA ȘI EFICIENȚĂ ENERGETICĂ

Perioada 2009-2010 s-a caracterizat pe piața materialelor de construcții printr-un război al prețurilor și chiar al calității. După variații mari în 2008 și începutul lui 2009, prețurile de producție s-au stabilizat. Astfel, scăderea pieței a fost de 15% în 2010 comparativ cu 2009, după ce a scăzut cu 28% în 2009 față de 2008. Pentru 2011 este prevăzută o scădere în ansamblu între 1,5 și 2,5%, a declarat domnul Claudiu Georgescu, președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR).

„În condiţiile în care bugetul pentru 2011 nici măcar nu a fost prezentat public, sistemul bancar începe să aibă probleme cu recuperarea creditelor de la dezvoltatori şi de la cei ce au credite imobiliare şi opinia analiştilor economici ce indică şi în 2011 o scădere de 1,5-2% a PIB-ului, dau un semnal nu tocmai pozitiv pentru sectorul construţiilor şi implicit al materialelor de construcţii“, potrivit APMCR.

Producătorii sunt conştienţi de faptul că printre puţinele strategii care le-ar putea salva de la faliment sunt concentrarea pe export şi întărirea legăturilor cu mediul bancar.

„APMCR îşi propune pentru 2011 direcţionarea pe următoarele coordonate: întărirea legăturilor cu mediul bancar prin oferirea de expertiză pentru realizarea creditării unor proiecte fezabile; o puternică presiune mediatică şi de lobby asupra executivului şi legislativului pentru respectarea transparenţei şi a consultării organismelor profesionale la problemele de normare şi calitate a produselor; formarea unui mediu şi a unei culturi a exportului de produse pentru construcţii în rândul producătorilor români ; realizarea şi funcţionarea unei reţele a organizaţiilor profesionale şi patronale care să poată monitoriza şi reacţiona în timp util la deciziile ce pot influenţa piaţa materialelor de construcţii”, a declarat Claudiu Georgescu, preşedintele asociaţiei.