DAILY BUSINESS

22-NOV-2010

PIAȚA MATERIALELOR DE CONSTRUCȚII DUPĂ 2 ANI DE CRIZĂ: 30% DIN ANGAJAȚI ȘI-AU PIERDUT JOB-URILE

Peste 30% din angajații din domeniul producției materialelor de construcții și-au pierdut slujba în ultimii doi ani de criză, când industria de profil nu a putut compensa scăderea internă cu exporturi, potrivit reprezentanților Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR).

Anul trecut, declinul acestui sector a fost de 28% fata de 2008.
Potrivit sursei citate, faptul ca sectorul produselor pentru constructii deserveste in principal piața interna, exportul avand o pondere scazuta, a facut ca in ultimii doi ani acest domeniu sa nu poata compensa scaderea interna si a pierdut peste 30% din angajati, informeaza Mediafax.
“In 2009 si o parte din 2010 a existat un razboi acerb pe piața din punctul de vedere al preturilor si al calitatii”, a afirmat reprezentantul asociatiei.

Printre factorii care au influentat negativ evolutia pietei se numara criza economica, lipsa investitiilor statului sau private dar si disfunctionalitati legislative, sustine Georgescu.

In aceste conditii, pentru ca piața sa se revigoreze este nevoie de investitii, de un cadrul legislativ adecvat, de cooperarea intre mediul privat si stat precum si de elaborarea unei strategii sustenabile in domeniul constructiilor.

Seful APMCR a afirmat ca piața materialelor a fost sustinuta in acest an in special de lucrarile de reparatii, iar in absenta livrarilor pentru proiectelor de reconstructie in urma inundatiilor din zona Moldovei piața ar fi scazut si mai mult.