ECOMATERIALE DE CONSTRUCȚII – O ȘANSĂ PENTRU DEZVOLTAREA DURABILĂ A ROMÂNIEI

06-OCT-2010

Preocuparea constantă a producătorilor români de produse pentru construcții, în condițiile în care se estimează o creștere a prețurilor gigacaloriei și campania de reabilitare termică a realizat în ultimii 2 ani un număr de 50,000 de apartamente, se îndreaptă în acest moment spre găsirea unor soluții optime de realizare și utilizare a unor produse noi.

În condiţiile în care bugetul pentru 2011 nici măcar nu a fost prezentat public, sistemul bancar începe să aibă probleme cu recuperarea creditelor de la dezvoltatori şi de la cei ce au credite imobiliare şi opinia analiştilor economici ce indică şi în 2011 o scădere de 1,5-2% a PIB-ului, dau un semnal nu tocmai pozitiv pentru sectorul construţiilor şi implicit al materialelor de construcţii.
Eşecul programelor guvernamentale de vânzare a locuinţelor ANL şi al celui de construire a 25.000 de locuinţe pentru specialişti, coroborat cu adoptarea unor legi -155/2010 – ce aduce grave prejudicii respectării prin competenţă a legilor de bază privind activitatea din construcţii, au fost repere de care nu ne vom aminti cu plăcere în viitor. Mai mult decât atât, declaraţiile unor responsabili guvernamentali privind alocarea de fonduri importante pentru investiţii în trimestrele I şi II din 2011, ridică semne de întrebare privind direcţionarea acestor fonduri, fiincă cel puţin jumătate din această perioadă nu este de obicei propice activităţii de construcţii.
„Neputând accepta o rezolvare a actualei şi prognozatei situaţii a domeniului materialelor de construcţii printr-o stare de acceptare, APMCR îşi propune pentru 2011 direcţionarea pe următoarele coordonate: întărirea legăturilor cu mediul bancar prin oferirea de expertiză pentru realizarea creditării unor proiecte fezabile; o puternică presiune mediatică şi de lobby asupra executivului şi legislativului pentru respectarea transparenţei şi a consultării organismelor profesionale la problemele de normare şi calitate a produselor; formarea unui mediu şi a unei culturi a exportului de produse pentru construcţii în rândul producătorilor români ; realizarea şi funcţionarea unei reţele a organizaţiilor profesionale şi patronale care să poată monitoriza şi reacţiona în timp util la deciziile ce pot influenţa piaţa materialelor de construcţii”, a declarat Claudiu Georgescu, Preşedintele APMCR
În actuala perioadă, când concurenţa pe piaţă a devenit acerbă, a continuat dl. Georgescu, este important ca organele statului să-şi îndeplinească cu rigurozitate atribuţiile, astfel încât să avem o concurenţă loială, să fie eliminate disfuncţionalităţile din legi şi producătorii români să nu fie sufocaţi de produse de altă origină. Exemplu ordonanţei 18/2009 care-şi dovedeşte punctele slabe şi care ar trebui urgent rediscutată, mai ales ca ea se află încă în Camera Deputaţilor, este un exemplu edificator a îmbunătăţirii ce se poate aduce unei legi, acolo unde viaţa a demonstrat limitările ei.
De asemenea, APMCR urmăreşte cu atenţie stadiul în care se află procesul revizuirii Directivei 89/106 CEE, legea de bază a produselor pentru construcţii, aflată în acest moment la a doua lectură în Parlamentul European. Existenţa unor puncte încă divergente după aprecierile Asociaţiei Europene a Producătorilor de Materiale pentru Construcţii se poate rezolva în perioada imediat urmatoare sărbătorilor de iarnă, astfel încât procesul de legiferare să fie încheiat până la sfârşitul semestrului I din 2011. APMCR va depune toate diligenţele pentru popularizarea acestui document, deoarece el intră sub incidenţa REGULAMENTELEOR CE şi va fi aplicat imediat în legislaţia statelor membre fără perioadă de coexistenţă.
Acesta va face ca în semestrul II 2011, APMCR să desfăşoare o largă campanie naţională în rândul producătorilor şi comerciaţilor de produse pentru construcţii.
***** APMCR este o asociaţie profesională constituită în 1997, membră a Consiliului European al Producătorilor de Materiale pentru Construcţii (CEPMC), ce reprezintă interesele comune ale membrilor săi, principalii producători de materiale pentru construcţii, în faţa autorităţilor publice, în raporturile cu instituţiile publice şi profesionale din ţară şi din străinătate.
La nivelul anului 2009 cifra de afaceri a membrilor APMCR a fost de 620 milioane euro, ceea ce constituie un indicator relevant despre forţa organizaţiei.
Mai multe detalii despre activităţile APMCR găsiţi accesând site-ul www.apmcr.org.