WALL-STREET

20-JUL-2010

CUM SE SIMTE CRIZA ÎN PRINCIPALELE SECTOARE DE CONSUM: CE URMEAZĂ ÎN AL DOILEA SEMESTRU?

Prima parte a acestui an a adus scăderi importante în mai multe domenii de activitate, precum piața auto, construcțiile sau țigaretele. La cealaltă extremă, serviciile medicale private au profitat din plin de criza din sistemul de stat și au luat avânt. Evoluțiile viitoare ale business-urilor de consum sunt dependente de măsurile și deciziile Guvernului legate de TVA, cota unică și impozitare, arată o analiză realizată de Wall-Street.

“În 2009 şi o parte din 2010 a existat un război acerb pe piaţă din punctul de vedere al preţurilor şi al calităţii”, a afirmat reprezentantul asociaţiei.
Printre factorii care au influenţat negativ evoluţia pieţei se numără criza economică, lipsa investiţiilor statului sau private, dar şi disfuncţionalităţi legislative, susţine Georgescu.
În aceste condiţii, pentru ca piața să se revigoreze este nevoie de investiţii, de un cadru legislativ adecvat, de cooperarea între mediul privat şi stat, precum şi de elaborarea unei strategii sustenabile în domeniul construcţiilor.
Şeful APMCR a afirmat că piața materialelor a fost susţinută în acest an în special de lucrările de reparaţii, iar în absenţa livrărilor pentru proiecte de reconstrucţie în urma inundaţiilor din zona Moldovei piața ar fi scăzut şi mai mult.
Referindu-se la evoluţia diferitelor segmente de piaţă, Georgescu a afirmat că materialele a căror producţie necesită multă energie electrică au avut scăderi în 2010, dar în cazul celor cu valoarea adăugată ridicată mare s-au constatat creşteri minore.
Declaraţiile lui Georgescu confirmă opiniile exprimate săptămânile trecute şi de alţi reprezentanţi ai industriei materialelor de construcţii, care s-au arătat la rândul lor pesimişti cu privire la piața de profil în 2011.
Piața cimentului, spre exemplu, ar urma să stagneze anul viitor, în cel mai fericit caz, sau chiar să se contracte cu 5%, potrivit lui Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement şi preşedintele patronatului producătorilor de ciment.
De asemenea, Rohan, supranumit “tatăl cimentului”, care de la 1 ianuarie 2011 va preda ştafeta conducerii Carpatcement în favoarea actualului director general al companiei, Florian Aldea, a mai spus că piaţa cimentului din România va reveni la nivelurile atinse înainte de criză abia peste zece ani.
Consumul de ciment este considerat cel mai important indicator al evoluţiei pieţei construcţiilor şi se va ridica în 2010 la 7 milioane de tone, consemnând o scădere de 10-12% faţă de anul trecut.
Piaţa construcţiilor, în ansamblu, care cuprinde trei segmente, şi anume constructorii de infrastructură, constructorii de clădiri şi producătorii de materiale de construcţii, ar putea consemna anul acesta o scădere totală de 20-25%, de la circa 12,6 miliarde de euro în 2009.