AGENDA CONSTRUCȚIILOR

30-JUN-2010

APMCR: CREȘTEREA TVA SCUMPEȘTE MATERIALELE DE CONSTRUCȚII

Majorarea cotei TVA, de la 19% la 24%, care va intra în vigoare la data de 1 iulie a.c. ar putea duce la o sporire medie de 8% a prețului materialelor de construcții, a declarat recent președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR), Claudiu Georgescu.

Contextul economic actual şi lipsa cererii au dus la ieftiniri neaşteptate la materialele de construcţii, comparativ cu piața de acum doi ani. Patronii firmelor care livrează materiale de construcţii au fost nevoiţi să micşoreze preţurile, întrucât clienţii sunt tot mai puţini şi vânzările anemice. Chiar dacă materialele de construcţii sunt, în unele cazuri, cu peste 30% mai ieftine, puţini sunt cei care se aventurează să îşi ridice locuinţe, iar constructorii se simt ameninţaţi de faliment.
Sectorul construcţiilor a fost cel mai grav afectat de criză, până aproape de stagnare. Pentru că au văzut cum li se năruie afacerile, comercianţii de materiale de construcţii au umblat la preţuri. Aşa s-a ajuns ca tarifele să se apropie de normalitate. „Pentru acest an preţurile se vor menţine aproximativ constante cu mici marje de 2-3%, cel puţin pentru produsele ce au baza de materii prime în România. Pentru produsele importate, fluctuaţiile de curs leu-euro-dolar, vor influenţa preţurile, la fel ca şi pentru materiile prime. La această oră, scăderile de preţ sunt diferenţiate, în funcţie şi de modul cum se încheie ciclul boomului imobiliar şi situaţia de pe pieţele externe. Pe ansamblu, preţurile au scăzut cu 10-20% faţă de anul 2008”, ne-a declarat Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR).

Preţuri reduse prin negocieri
De altă părere sunt constructorii, care spun că nu se poate vorbi despre scăderi semnificative. „Preţurile scad doar la materialele de construcţii care sunt în stoc. Pentru cele care necesită forţă de muncă trebuie stabilit un preţ exact pentru valoarea produsului”, consideră Gabriel Surdu, patronul firmei Valgab Construcţii. Există şi alţi factori care dictează stabilirea preţurilor. „Practic, preţurile la materialele de construcţii nu au scăzut. Doar dacă vorbim de cereri mari şi de negocieri directe ale termenelor de plată putem spune că sunt mai ieftine”, explică Paul Butnariu, directorul companiei Construcţii Feroviare Moldova. Cimentul este unul dintre materialele de construcţii care au suferit cele mai mari reduceri, de aproape jumătate din preţul practicat în 2008. Corpurile de zidărie şi ferestrele termoizolate sunt alte componente necesare ridicării unei construcţii la roşu care au înregistrat reduceri de preţuri. Cărămida şi betonul au fost afectate mai puţin, iar preţul materialelor lemnoase este cu 15-20% mai scăzut faţă de anul trecut.„Eu spun că preţurile au crescut, cel puţin la fier. Dacă înainte era 14 lei kilogramul de fier, acum a ajuns la 27 de lei”, spune Gabriel Surdu.

Comercianţii rămân sub presiune
În condiţiile în care majoritatea materialelor de construcţii sunt pe o pantă descendentă, s-ar putea spune că este momentul oportun pentru a construi o locuinţă ceva mai ieftină. „Dacă ar fi să ne raportăm la anii anteriori, preţurile practicate în acest moment la materialele de construcţii au ajuns la nivelul anilor 2005-2006. Nu mai este loc de scăderi, cel puţin la producători, iar eventualele seisme din piaţă vor însemna începutul prăbuşirii ei”, adaugă Claudiu Georgescu. Constructorii consideră că, în cazul în care criza va continua, comercianţii vor rămâne sub presiune. „În condiţiile în care nu există cerere, iar lucrările nu se redresează, există posibilitatea ca preţurile să mai scadă, însă nu mai mult de 10 procente”, consideră Paul Butnariu. (Adelina Isachi)

„Dacă ai cel puţin un teren şi un depozit bancar de 20 000 de euro, te poţi aventura să demarezi o construcţie. Dar de ce este nevoie să ai o casă proprietate? În România, conform datelor statistice, numărul celor ce stau în chirie este suspect de mic în raport cu puterea de cumpărare a populaţiei, ceea ce denotă un dezechilibru structural al proprietăţilor şi de aici decurg o serie de «disfuncţionalităţi» din domeniul imobiliar”
Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România.