AGENDA CONSTRUCȚIILOR

29-APR-2010

APMCR: PREVIZIUNI POZITIVE PE PIAȚA MATERIALELOR PENTRU ZIDĂRIE

Răspunzând unor întrebări referitoare la piața autohtonă a materialelor pentru zidărie, Claudiu Georgescu, președinte al Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România, consideră că sectorul se va menține la nivelul din 2009, cu ușoare fluctuații datoare noului context economic. Previziunile pentru intervalul următor sunt pozitive, marile companii din domeniu reîncepând să investească în domeniu.

Primul trimestru din 2010 a adus profituri mai slabe pentru 7 din cele 11 companii din sectorul constructiilor care si-au anuntat rezultatele financiare, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Media profitului net inregistrat de 11 din cele 13 companii din sectorul constructiilor listate pe Bursa, care si-au anuntat rezultatele financiare aferente intervalului ianuarie-martie, s-a ridicat la 1,69 mil. lei, fata de valoarea de 3,92 mil. lei inregistrata in primul trimestru din 2009.
Producatorul de tevi TMK Artrom Slatina (ART) a avut in primul trimestru o reducere de patru ori a pierderilor de la 32,9 milioane lei la 8,27 mil. lei. Cifra de afaceri a companiei a urcat usor fata de primele trei luni din 2009, la 129,5 milioane lei.
Totodata, producatorul de articole de robinetarie Armatura Cluj-Napoca (ARM), si-a accentuat pierderile in primul trimestru, la 1,68 mil. lei, fata de valoarea de 1,1 mil. lei consemnata in T1 2009.
In schimb, producatorul de placi si profile din plastic Romcarbon Buzau (ROCE) a trecut pe profit, in primele trei luni ale anului, cu un rezultat de 1,83 milioane lei, fata de pierderea de 0,3 milioane lei din primul trimestru al lui 2009.
Producatorul de instrumente si dispozitive de masura Contor Group Arad (CGC) a fost performerul primului trimestru, profitul raportat de companie fiind de 0,79 mil. lei, fata de 0,01 mil. lei, rezultatul din intervalul ianuarie-martie 2011.
Pentru cele mai multe companii de constructii de la BVB, inceputul de an a consemnat adancirea deficitelor financiare.
Astfel, cifra de afaceri a celor 11 jucatori din constructii s-a redus, in medie, cu 5% in primul trimestru, fata de aceeasi perioada din 2009.
Ritmul de scadere al afacerilor este de aproape doua ori mai mare comparativ cu declinul Produsului Intern Brut (PIB). Economia Romaniei a ramas in recesiune si in primul trimestru din acest an, scaderea PIB fiind de 0,3% fata de ultimul trimestru din 2009 si de 2,6% fata de perioada similara de anul trecut.
Doar 4 din cei 11 constructori au anuntat o crestere a afacerilor fata de perioada similara a anului trecut, ceea ce arata ca sectorul de profil sufera in continuarea pe fondul recesiunii economice.
“Daca analizam exclusiv producatorii de materiale de constructii de pe BVB, observam ca acestia au inregistrat scaderi in primul trimestru. Cei mai importanti constructori de la noi sunt deja prezenti pe Bursa, iar ceilalti sunt reprezentante ale unor companii straine. Singurul jucator care nu este inca prezent pe Bursa, dar care se va lista in curand, este AdePlast”, spune Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR).
Printre companiile care a reusit sa-si creasca afacerile in primul trimestru este si producatorul de profile si tevi din PVC Teraplast Bistrita (TRP). Cifra de afaceri a companiei din perioada ianuarie-martie s-a ridicat la 34,3 mil. lei, in crestere cu 14% fata de intervalul similar de anul trecut.
In schimb, profitul net raportat de compania a fost de 2,48 mil. lei, in scadere cu 4% fata de aceeasi perioada din 2009.
“Asa cum ne-am asteptat, primele trei luni ale anului au fost extrem de dificile pentru business, din cauza intarzierilor cu care s-au facut platile pentru proiectele publice deja realizate, a lipsei de finantare din partea institutiilor bancare pentru proiectele private, a dificultatii cu care institutiile statului au accesat cofinantarea pentru proiectele publice, dar si din cauza conditiilor meteorologice, iarna din 2010 fiind mai lunga si mai geroasa decat cele din anii precedenti”, afirma Florin Urite, director general al Teraplast.
Singurul efect pozitiv al crizei in randul constructorilor, pe parcursul primului trimestru, a fost reducerea cheltuielilor, care au scazut la o medie de 32,45 mil. lei, fata de 39,85 mil. lei din perioada ianuarie-martie 2009.