WALL-STREET

04-FEB-2010

CUM AU PRIMIT CONSTRUCTORII SEMNALUL BNR: “AȘTEPTĂM BĂNCILE SĂ REACȚIONEZE”

Companiile care activează în domeniul construcțiilor consideră că semnalul dat de Banca Națională a României (BNR) prin reducerea dobânzii de politică monetară de la 7,5% la 7% este unul pozitiv, dar așteaptă să vadă cum și când se va materializa decizia BNR în revitalizarea sectorului de profil.

Piața materialelor de construcţii a înregistrat o scădere de aproximativ 27%, în 2009, în condiţiile în care şi importurile au scăzut ca urmare a creşterii cursului valutar. Chiar dacă pe final de an s-au înregistrat mici creşteri aceastea nu au putut contrabalansa scăderile de pe parcursul celor nouă luni ale anului trecut. 

“Ritmul de scădere la materialele de construcţii s-a temperat în ultimele trei luni datorită fondurilor electorale dacă putem să le spunem aşa.Octombrie, noiembrie si decembrie constructorii au avut de lucru şi puteti vedea şi din datele statistice că au fost si niste cresteri mici de 5-7% în aceste luni”, a spus Georgescu.

Un alt efect al crizei în 2009 înregistrat pe piaţa materialelor de construcţii a fost scăderea nivelului mediu al preţului la distribuitori prin reducerea marjei comerciale.
Preşedintele Asociatiei Producătorilor de Materiale de Constructii din Romania, Claudiu Georgescu estimează că piața va creşte în 2010 cu 5% până la 5 miliarde de euro, inclusiv importurile.