BRANDURI ALE PRODUCĂTORULUI DE ADEZIVI BAUMIX RETRASE DE LA COMERCIALIZARE

11-NOV-2009

Prin adresa nr.138 din data de 29.10.2009 Inspectoratul de Stat în Construcții, autoritatea națională privind supravegherea pieței produselor pentru construcții a comunicat APMCR următoarele : „În urma controlului efectuat au fost dispuse măsuri de retragere a produselor care nu au marcarea și etichetarea corespunzătoare cerințelor SR EN 12004:2008 și intrarea în legalitate, și de interzicere a introducerii pe piață a produselor fără agrement tehnic în construcții, atât la producători cât și la distribuitori.”

„Această comunicare a ISC, reprezintă rezultatele excelentei colaborări în timp, dintre asociaţia noastră şi organele abilitate ale statului, legat de respectarea legislaţiei privind calitatea produselor pentru construcţii”, ne-a declarat dl. Claudiu Georgescu, președintele Asociației Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România.
APMCR a sesizat ISC la sârşitul lunii septembrie privind existenţa în supermarketurile Praktiker şi Dedeman din Bucureşti a unor mortare adezive cu mărcile: „Naţional” şi „Baudeman” care nu aveau marcajele corespunzătoare legislaţiei în vigoare, inclusiv numele producătorului. Spre surprinderea noastră a apărut o reacţie „ofensată” a unuia dintre producătorii cei mai „vocali” din piaţa adezivilor, reacţie ce conţinea recunoaşterea implicită a „paternităţii” produselor menţionate mai sus, dar şi ameninţări voalate la adresa APMCR. Baumix atrăgea atenţia că: ”va începe toate demersurile legale în vederea tragerii la răspundere a persoanelor ce transmit în mod deliberat către public informaţii false, prezentându-le drept adevărate.”

APMCR a aşteptat rezultatul anchetei oficiale fără a face vreun comentariu asupra acestei scrisori jignitoare (anexată prezentului comunicat) şi în acest moment poate arăta opiniei publice cum un producător foarte mediatizat şi „vizibil” poate fi în acelaşi timp şi un vajnic încălcător al legii. APMCR şi-a îndeplinit misiunea statutară a de a veghea la existenţa în piaţă a unor produse conforme şi în acest caz a stopat această activitate, lipsită de etică şi ilegală a firmei Baumix, cu ajutorul organelor abilitate.

Concurenţa existentă în piaţă în aceste momente de contracţie economică nu trebuie în nici un fel să se răsfrângă în calitatea produselor pentru construcţii, având în vedere cerinţele esenţiale ale acestora, cerinţe ce asigură o deplină siguranţă utilizatorului lor, pe toată durata de viaţă a construcţiei, se arată în încheierea comunicatului APMCR.

Pentru corecta informare a opiniei publice, APMCR a aflat că în perioada scursă între sesizarea facută la ISC şi primirea raspunsului, firma Baumix şi-a obţinut într-un mod „ultraurgent” agrementele şi certificările necesare. Deci, dacă legea este aplicată se poate conforma orice producător reglementărilor în vigoare.